Miljak: Koncentrirani smo na inovacije i nove tehnologije


Tvrtka Svijet biljaka iz Vodnjana već nekoliko godina na domaćim i inozemnim sajmovima predstavlja inovacije u području proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i aromaterapije. Od 2000. godine, kada su osnovani, do danas uspjeli su zaokružiti poslovanje od proizvodnje i prerade do stvaranja vlastitih robnih marki. Tako zahvaljujući vlastitom znanju i tehnologijama, danas ova tvrtka na više od sto hektara u Istri, Dalmaciji, Lici i Međimurju uzgaja ljekovito bilje, prerađuje ga i u vlastitim pogonima stvara inovativne proizvode.

O njihovim inovacijama i poslovanju razgovaramo s izvršnim direktorom tvrtke i voditeljem istraživanja i razvoja Mijom Miljakom.

Postupak dobivanja ružmarinske kiseline jedna je od vaših posljednjih inovacija za koju ste nagrađeni i na nedavnoj izložbi inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA. O kakvoj je inovaciji riječ?

- Riječ je o postupku proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline (RA), aktivne tvari u biljnim kompleksima iz porodice usnatica, primjenom nanotehnologije. Sa suautoricom inovacije Dubravkom Orlić Bašlin otkrio sam i patentom zaštitio metodu ekstrakcije ružmarinske kiseline, upotrebom nanotehnologije bez upotrebe dosad potrebnih otapala, alkohola i acetona. Rezultat ove metode je linija novih proizvoda koje smo nazvali Larosa. Ova linija namijenjena je za upotrebu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te industriji pića i dodataka prehrani.

Autori ste još nekoliko višestruko nagrađivanih inovacija. O čemu je riječ?

- Sve naše inovacije, koje su zapažene i nagrađivane na više međunarodnih sajmova inovacija, vezane su za područje razvoja niza inovativnih proizvoda na bazi prerade ljekovitoga bilja. Naročito smo ponosni na naše funkcionalne Fitoaroma prirodne osvježivače i aroma sprejeve za tijelo i prostor koji su zapaženi i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim sajmovima, od Zagreba, Bukurešta, Varšave, Nurnberga, do Teherana i Ženeve. Posebno smo ponosni i na naš inovativni i patentirani sustav za kontroliranu primjenu biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji, sustav CAT-14.

Klinička aromaterapija i oleoterapija sve se više integriraju u svakodnevnu ljekarničku i medicinsku
praksu, uz ekspertizu i recepture temeljenu na dokazima, a metode primjene sve su raširenije. Sustav CAT-14 upravo nudi rješenja u kontroliranoj primjeni biljnih kompleksa u kliničkoj aromaterapiji.

Jeste li uspjeli komercijalizirati sve svoje inovacije?

- Naši Fitoaromini, aroma sprejevi, nalaze se na domaćem i inozemnom tržištu već nekoliko godina, te u TV i on-line prodaji, a pod privatnom robnom markom i na tržištima Ruske Federacije i Njemačke. Tržišnoj implementaciji naših patentiranih sustava Larosa i CAT-14 pristupamo vrlo
oprezno, s obzirom na njihov tržišni potencijal, ali i sredstva koja su još potrebna za dobro pripremljen tržišni nastup.

Interesi postoje, u razgovoru smo i pripremi za implementaciju sustava CAT-14 u dva hotelska lanca,
ustanovi za njegu bolesnika i specijaliziranom studiju za aromaterapiju u jednom lječilištu u Italiji. Nakon prvih implementacija i referenci te snažnijeg marketinga očekujemo značajnu potražnju za korištenjem sustava CAT-14 u različitim segmentima turističke ponude. Za sustav Larosa pripremamo se za apliciranje na već otvorene strukturne fondove kako bismo pokrenuli industrijsku proizvodnju.

Kakvi su vam planovi za dalje?

- Neposredni ciljevi u našem daljnjem razvoju jesu proširiti tržište Fitoarominih aroma sprejeva za
tijelo i prostor, proširiti biljnu proizvodnju odabranih sorti ljekovitoga bilja, zadobiti tržišta posebnih
zahtjeva, kao što su HALAL certifikati, implementirati sustav CAT-14 i razviti industrijsku proizvodnju na temelju našeg najnovijeg sustava dobivanja aktivne tvari ružmarinske kiseline Larosa.

Većinu ste svojih inovacija zaštitili. Koliko je inovatoru važna zaštita?

- Patentna zaštita je vrlo važna za pridobivanje budućih suradnika, ali i stvaranje povjerenja kod budućih klijenata. To je vrlo važno i za razvoj tržišta i dokaz da imate vlastita znanja i tehnologiju, što daje sigurnost vašim klijentima za dugoročniju suradnju. Pokazuje i da ste relativno nezavisni na tržištu i da ste u mogućnosti samostalno odgovoriti na nove tržišne izazove te u svoje proizvode i proizvodne postupke implementirati najnovija tehnološka dostignuća.

Koliko su vam pak za komercijalizaciju inovacija korisni nastupi na sajmovima i nagrade koje ste ondje dobili?

- To je jako važan segment. Tim uspjesima na sajmovima ne samo da dokazujete tržištu da mu nudite nove i dobre proizvode, već potvrđujete i sebi da su vaše ideje te rad i trud koji ste uložili u projekt na pravom putu. Taj put do potpune komercijalizacije i tržišnog uspjeha zna biti dosta dug i mukotrpan. Uz rezultate koji se postižu na sajmovima inovacija često to zna biti i lakše i kraće.

Koliko je po vašem mišljenju za tvrtke važno ulaganje u inovacije?

- Mi smo kao tvrtka još uvijek u razvojnoj fazi i ulaganje u inovacije i nove tehnologije je temeljno
pitanje našeg rasta i opstanka. Uvijek je to bitno, u svakom životnom ciklusu poduzeća. Mi trenutno sve naše karte dajemo na inovacije i nove tehnologije. Računamo da je ulaganje u znanje i inovativnost resurs koji se može najbolje oploditi, ali bez kojega se ne može niti dalje koračati. Sve što možemo ulažemo u znanje, novu tehnologiju i razvoj i jedino se kroz to nadamo zadobiti tako željena tržišta gdje se na kraju sve verificira.


U današnjem ekspanzionističkom dobu znanja, tehnologija, proizvoda, samo inovativni proizvodi mogu pronaći svoj put do tržišta. Inovacije su nasušno potrebne. Bez inovacija nema opstanka. Krajnji korisnici su u tom pogledu vrlo zahtjevni, ali i vrlo zahvalni kada prepoznaju vrijednosti koje inovativni proizvod nudi. Od ideje, inovacije, implementacije do investicije i tržišnog prihvaćanja dug je i trnovit put, ali i vrlo izazovan, kreativan i prepun različitih zadovoljstava.

Imaju li u Hrvatskoj na tom putu poduzetnici i inovatori dovoljnu podršku?

- Treba naglasiti da je znanje temelj ideje. Društvo na različite načine može doprinositi znanju pojedinaca koji kreiraju ideje. Potpora društva u tom segmentu je najznačajnija. Zato je nužno
da društvo razvija različite institute koji su otvoreni pojedincima i služe općem dobru. Također, društvo mora voditi računa kako njeni članovi - institucije i pojedinci - mogu dosezati znanja koja se kumuliraju kao opće civilizacijsko dobro u svijetu. U tom segmentu potpora pojedincu je vrlo značajna.

Sigurni smo da će se društvu svaki uložen novac u taj segment višestruko vratiti. Nažalost, dok ljudi kreiraju ideju, provjeravaju njenu osnovanost i razvijaju i planiraju inovaciju, najmanje je podrške i potpore. Pravila su vrlo stroga i nisu stimulirajuća. U fazi razvoja inovativnog rješenja puno je lakše. Ovdje moram istaknuti značajnu ulogu našega istarskog Saveza inovatora i Zajednice tehničke kulture. Vrlo su otvoreni prema pojedincima koji imaju jasne ideje.

No, i njima treba društvo osigurati još konkretniju podršku i osnažiti njihovu ulogu.(Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter