Military stil - ovosezonski urbani klasik


Žene su oduvijek voljele muškarce u uniformama. (Sjetite se srcedrapajuće scene filma "Oficir i gentelmen" u kojoj na kraju filma mlađahni  Richard Gere nosi ženu svoga srca u bijeloj uniformi a publika uzdiše i plače, istih godina i Tom Cruise je u Top Gunu s avijatičarskom jaknom i naočalama šarmirao te osigurao mjesto na svakom zidu tinejdžerice. Možda bolje da se držao uniforme nego scientologije?!). To su bile 80-te. A kako se stvari i stilovi  mijenjaju, tako sada 30-ak godina kasnije, muškarci jako vole  žene u uniformama, naravno stiliziranim. Izgleda da postoji ta neka zavodljiva, mistična, pa i fetišistička čar uniforme.

Odvažnost, strogoća, moć, opasnost i uzbudljivost krije se u preciznim krojevima i oštrim rubovima vojničkih uniformi koji su ove jeseni i zime dobili ženstvenu notu. Tako je na modnom bojnom polju, military stil zauzeo strateške pozicije. A to poručuje samo jedno, probudite vašu G. I. Jane, izvadite jaknu alla Top Gun iz 80-ih,  stare vojničke hlače iz 90-ih, jer military ili vojnički stil opet se lagano "uvukao" u sam vrh svjetskih modnih trendova za sezonu 2012/2013.,  no ovoga puta u seksi,  izrazito udobnim odjevnim kombinacijama.

Pravi stilski predstavnik military trenda je vojnički kaput koji najčešće opisujemo kao dugački, predimenzionirani, tamnozeleni komad zlatnih dugmeta, i kao takav postao je  klasični  trend koji je jedan od temelja provjerenog dobrog stila. No, s military stilom,  ipak treba biti oprezan, jer je toliko upečatljiv da može preuzeti kompletan look koji si mogu dozvoliti u MTVjeskom izdanju Rihanna i Rita Ora, no u stvarnom životu jedna sitnica viška može napraviti veliku mrlju u stilu. Zato, kada je vojnilčki stil u igri, na snazi (ili pisti) je ona – manje je više.

Osnova military stila zapravo je jednostavnost. To su bezvremenski modni komadi u koje valja investirati u ova recesijska vremena i koji će dugo trajati u tisuću i jednoj kombinaciji. Stilska artiljerija military stila u svakom je smislu zavladala ove jeseni, a čeka je i duga zima, i još puno dugih sezona. Kada toliko traje, onda znači da je to klasik, zar ne? (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter