Militanti odgovorni za ubojstvo članova Zlatne zore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka militantna skupina ekstremne ljevice preuzela je u subotu odgovornost za ubojstvo dvojice članova krajnje desne stranke Zlatna zora koje je potaknulo strahovanja od širenja političkog nasilja.

Do sada nepoznata skupina "Borbene narodne revolucionarne snage" rekla je kako je napad izveden u znak odmazde za ubojstvo antifašističkog repera Pavlosa Fissasa koje je priznao simpatizer Zlatne zore.

Policija nije mogla potvrditi vjerodostojnost preuzimanja odgovornosti koje dolazi uoči skupova kojima će se obilježiti 40. obljetnica krvavog studentskog ustanka protiv vojne hunte koja je vladala Grčkom u to doba.

"Drsko umorstvo Pavlosa Fissasa bila je kap krvi koja je prelila čašu", napisala je skupina u pismu od 18 stranica punom uvreda protiv moćnika objavljenog na internetskoj stranici vijesti www.zougla.gr. Ubojstvo repera nazvala je "prekretnicom".

"Odgovor oružanim napadom...je početak narodne kampanje da se neonacistički šljam Zlatne zore pošalje kamo i spada, u kantu za smeće povijesti", rekla je skupina.

Pripadnike Zlatne zore Emmanuela Kapelonisa (22) i Giorgosa Foundoulisa (27) ubili su za sada nepoznati napadači metcima ispaljenima s motocikla 1. studenoga ispred stranačkog ureda u sjevernom predgrađu Atene, a reper i ljevičarski aktivist Fissas (34) je ubijen 18. rujna. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter