Militanti IS-a podmetnuli mine pod drevnu Palmiru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici terorističke Islamske države podmetnuli su mine i bombe ispod središnjeg dijela drevnog sirijskog grada Palmire, u kojemu su i ostaci građevina iz rimskoga doba, priopćila je u nedjelju promatračka skupina Observatorij za ljudska prava.

Skupina navodi da za sada nije jasno sprema li se teroristička organizacija dići u zrak drevne ostatke ili su njeni pripadnici postavili mine kako bi zaustavili vladine snage u napredovanju prema gradu, poznatom i pod imenom Tadmur.

"Postavili su ih jučer. Nekoliko ih je postavljeno u okolici rimskog teatra, za sada ne znamo pravi razlog", rekao je Rami Abdulrahman, čelnik sirijskog Opservatorija za ljudska prava. Mamun Abdulkarim, sirijski dužnosnik zadužen za starine, potvrdio je da se izvješća o podmetanju bombi "čine istinitima".

"Grad je taoc u njihovim rukama, situacija je veoma opasna", kazao je Abdulkarim. Islamska država, ultraortodoksna sunitska muslimanska skupina, u svibnju je okupirala grad od 50.000 stanovnika, mjesto koje je na svjetskoj razini predstavlja jedno od najbogatijih i najbolje očuvanih ostataka građevina iz rimskoga doba. Poznat pod nazivom "pustinjski biser", grad Palmira na popisu je UNESCO-a kao zaštićena svjetska kulturna baština.

Smješten 210 km sjeveroistočno od Damaska, poznat je po očuvanim rimskim kolonadama, hramovima i zagrobnim spomenicima. Islamska država proglasila je kalifat kao središnju vlast nad svim Muslimanima koji žive na teritorijima koje su njezini pripadnici zaposjeli u Siriji i Iraku.

Njezini pripadnici izvršili su masovna pogubljenja u gradovima i mjestima koje su zaposjeli te su uništavali drevne spomenike koje su ocijenili ostacima paganstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter