Milinoviću ostaje imunitet unatoč Ostojićevoj tužbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je Saboru predložilo da SDP-ovom ministru zdravlja Rajku Ostojiću uskrati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv njegova prethodnika, HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića, kojega je Ostojić tužio za klevetu jer je u pitanje doveo njegovu odgovornost za aferu Baxter.

MIP je zaprimio zahtjev Ostojićeva punomoćnika kojim se od Sabora traži da Milinoviću skine zastupnički imunitet kako bi protiv njega pokrenuo kazneni postupak zbog klevete.

Ostojić je tužio Milinovića nakon njegova priopćenja početkom godine kojom je ministra zdravlja optužio da snosi odgovornost za aferu Baxter iz 2001. godine, odnosno smrt 24 pacijenata uzrokovanu neispravnim dijalizatorima.

Ostojića, koji je u to vrijeme bio zamjenik ministra, Milinović je optužio da je ukidanjem odjela u Ministarstvu zdravstva koji je bio zadužen za reakciju kod incidentnih događaja odgovoran za tragediju u toj aferi.

Kao i u ranijim slučajevima kada se skidanje imuniteta traži zbog klevete, MIP je i danas zauzeo jedinstveni stav da u slučajevima privatnih tužitelja, kao i kada oštećenik kao supsidijarni tužitelj stupa na mjesto državnog odvjetnika, Saboru predlaže da uskrati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

Osim toga, kako je naglasila predsjednica MIP-a Gordana Sobol (SDP), kada je u pitanju tužba za klevetu kazneni se postupak može pokrenuti i nakon isteka zastupničkog mandata, s obzirom da zastara ne teče dok postoje razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti.

Ostojić je prošloga mjeseca novinarima potvrdio da je tužio Milinovića, koji bi bio među prvima koji će za klevetu odgovarati po novom Kaznenom zakonu, koji je za to kazneno djelo propisao maksimalnu kaznu od 500 dnevnih plaća.

Međutim, kazneni progon saborskog zastupnika mora odobriti Sabor, koji je do sada potvrđivao odluke MIP-a te odbijao ukinuti imunitet zastupnika na temelju privatnih tužbi.

MIP je danas Saboru predložio i da udovolji zahtjevu HDZ-a da njihovog bivšeg zamjenika Petra Čobankovića, koji je podnio ostavku na zastupničku dužnost, u saborskim klupama zamijeni Davor Miličević, gradonačelnik Županje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter