Milinovic traži hitnu sjednicu predsjedništva HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika te stranke Darko Milinovic zatražio je u petak u ime 12 od 19 clanova predsjedništva HDZ-a hitnu sjednicu predsjedništva stranke do srijede, na kojoj bi se razgovaralo o izbornim procesima unutar HDZ-a.

Milinovic je naveo da taj prijedlog uz njega podupiru clanovi predsjedništva Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Andrija Hebrang, Gordan Jandrokovic, Katarina Fucek, Branko Vukelic, Marina Matulovic Dropulic, Davor Stier, Petar Selem i Jasen Mesic.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor šokirala je clanstvo i hrvatsku javnost prijedlogom da se izbor za novog celnog covjeka stranke odgodi za nekoliko tjedana i da ga biraju svi clanovi. U prostorijama svojeg izbornog stožera ona je iznijela prijedlog da se na izbornom saboru 20. svibnja bira cijelo vodstvo osim predsjednika.

Na tom bi se skupu, za koji se vec tjednima biraju izaslanici, izmijenio statut stranke na nacin da se propiše da se predsjednika bira prema nacelu - jedan clan, jedan glas. I sukladno tome, kako je zamislila, Jadranka Kosor do 1. srpnja održali bi se neposredni izbori za predsjednika HDZ-a.

Za ovakav scenarij ona mora imati potporu vecine u središnjem odboru koji utvrduje prijedlog izmjena statuta.

- Zadnjih dana odlucila sam se za ovo. Zašto da se stranka dalje iscrpljuje, idemo završiti do kraja cijeli proces dodatne demokratizacije HDZ-a, tako da se možemo okrenuti žestokoj kritici Vlade, objasnila je Jadranka Kosor svoje motive.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Miloševic ocijenio je da je najava Jadranke Kosor da ce tražiti promjenu statuta stranke i pomicanje datuma izbora za predsjednika HDZ-a krajnje neodgovorna prema kandidatima i clanstvu stranke te "pokušaj da se po svaku cijenu još koji mjesec ostane na celu stranke".

Kandidat za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet takoder je izjavio da je to izraz njezine želje da pošto-poto ostane predsjednicom HDZ-a. Prgomet smatra da takav prijedlog nanosi politicku štetu stranci "jer se pravila ne mogu mijenjati u sredini izbornog procesa".

- Jadranka Kosor napravila je puc u HDZ-u i vjerujem da ce danas dati ostavku, rekao je kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžic.

- Vjerujem, a to se mora dogoditi, da ce gospoda Kosor, koja je stranku pretvorila u svoj imperij, danas dati ostavku. Sve drugo bilo bi neprihvatljivo, porucio je Kujundžic u petak s konferencije za novinare.

Kamo srece da je Kosor htjela demokratizirati HDZ prije dvije godine kada je došla na celo stranke - HDZ ne bi doživo kalvariju koju je doživio, porucio je. (D. CIGLENECKI/Novi list, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter