Milinović: Tko je otac, a tko majka - Šime ili Nenad?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar uprave Arsen Bauk umirivao je danas HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića kojega je mučilo tko bi mališanu kojeg posvoje Šime i Nenad bio otac, a tko majka, opetovano mu ponovivši da Zakon o životnom partnerstvu ne dopušta posvajanje djece.

- Na indirektan način sutra omogućavate posvajanje djece istospolnim parovima, optuživao je danas Milinović vladajuće u saborskoj raspravi o Zakonu o životnom partnerstvu, zapitavši ih razmišljaju li oni uopće o djeci.

- Uzmimo sada primjer - Šime i Nenad posvoje dijete, ono krene u vrtić, tamo razgovara sa svojim vršnjacima o tome tko mu je mama, i u tom trenutku ostaje zapanjeno bez odgovora, rekao je Milinović.

- Što će dijete učiniti - otići kući i pitati Šimu i Nenada tko je mama, a tko je tata? Kako takva situacija utječe na psihofizički razvoj djeteta?, pitao se Milinović.

- Niti jedna zakonska odredba ne dopušta bilo kojoj dvojici muškaraca ili dvama ženama u bilo kakvoj vezi da posvoje dijete i da mu budu roditelji. I ne znam tko bi bio otac, a tko majka, uzvratio mu je Bauk.

No, pojasnio je Milinoviću što predloženi zakon Šimi i Nenadu dozvoljava, ako su već imali dijete prije stupanja u životno partnerstvo.

- Omogućava Nenadu, ako Šime umre, ili Šimi, ako Nenad umre, da se nastavi brinuti za Nenadovo, odnosno Šimino dijete, pojašnjavao je Bauk. "Ovim zakonom mi štitimo neka prava, to je istina, ali o djeci ne vodimo apsolutno nikakvu brigu", ustrajao je Milinović.

U Saboru "pale" prve ponude

Zakon o životnom partnerstvu, koji u Saboru danas prolazi prvo čitanje, kako se čini već daje prve rezultate.

Tako bi se moglo zaključiti iz istupa HNS-ove Sonje Koenig i HDZ-ove Đurđice Sumrak, koje su izjavile da bi kao heteroseksualke rado sklopile životno partnerstvo kad bi zakon to omogućavao i njima, a ne samo homoseksualcima.

"Ljubav je ljubav, bez obzira vole li se Željko i Josip, Sonja i Đurđica ili Sonja i Zvonko. Ali, u našoj zemlji Sonja ne može naslijediti Đurđičin stan, iako su cijeli život provele zajedno, dijeleći i dobro i zlo. U slučaju Đurđičine bolesti, ne može uzeti bolovanje ili odlučiti o njezinoj terapiji, a da ne govorimo o cijelom nizu mirovinskih prava", kazala je Koenig, pogledavši pritom prema mjestu na kojem sjedi Đurđica Sumrak.

Založila se da se sklapanje životnog partnerstva omogući svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

"Da se moj sin oženi i ostavi me i vas ostavi vaše dijete, zašto ne? Pa mi ćemo se jedna za drugu brinuti, ali to ne znači da smo istospolne, to ne znači ništa drugo", odgovorila joj je Sumrak.

S tim je suglasna i Koenig. "Da, kolegice Đurđice, stvarno, ako bih voljela da se netko brine za mene, to ste svakako vi", poručila je HDZ-ovoj zastupnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter