Milinovic otkazao poslušnost premijerki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravstva Darko Milinovic ne namjerava mijenjati Zakon o medicinskoj oplodnji, iako je premijerka Jadranka Kosor prije tri dana izjavila da su izmjene ovog zakona nužne i da se ona osobno na njima angažirala. «Smatram, i radim na tome, da taj zakon u jednom dijelu treba promijeniti», kazala je u ponedjeljak premijerka pred novinarskim mikrofonima.

- Nije u pripremi nikakva izmjena zakona jer kad bi je bilo, pripremalo bi je moje ministarstvo, ustvrdio je Milinovic na današnjoj konferenciji za novinare. I nakon što su ga novinari «podsjetili» da je Kosor kazala da zakon treba mijenjati i da ona na tome radi, Milinovic je ponovio da o izmjenama još nema ni govora, nego se samo pozorno prati primjena zakona i njezine posljedice. Ako se pokaže da ima negativnih ucinaka, da se rada manje djece, tek ce se onda razmotriti treba li nešto mijenjati. Cetiri pravilnika za primjenu Zakona o oplodnji bit ce završena do kraja ovoga tjedna, a klinike ce, najavljeno je, dobiti šest mjeseci prijelaznog roka za prilagodbu novim zahtjevima.

Zahvaljujuci nedavnoj odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, «Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja placa šest postupaka oplodnje», istaknuo je Milinovic te pozvao parove da ne odlaze u inozemstvo jer ce adekvatnu pomoc dobiti u Hrvatskoj.

Velik dio konferencije za novinare Milinovic je utrošio na uvjeravanje da se postupci medicinske oplodnje i dalje normalno obavljaju, o cemu je, tvrdi, Ministarstvo zdravstva dobilo i pismene potvrde od brojnih ustanova. Svoj stav "da nema razloga mijenjati zakonske odredbe o zamrzavanju jajnih stanica umjesto embrija", Milinovic je podupro informacijama iz «najnovijih znanstvenih istraživanja» koja pokazuju da «i do 96 posto jajnih stanica preživi zamrzavanje».

Premijerka Jadranka Kosor negirala je danas da u Vladi postoje temeljne razlike u vezi sa Zakonom o umjetnoj oplodnji. Unatoc cinjenici da je Milinovic odlucno demantirao da se u Banskim dvorima radi na promjenama kontroverznog zakona, premijerka, koja se zalaže za izmjene tog zakonskog akta, tvrdi da medu njima nema razilaženja.

- U Vladi nema nikakvog razilaženja. Cula sam se s ministrom Milinovicem i radi se samo o tome da nas dvoje na, možda, razliciti nacin govorimo iste stvari. Dok sam bila potpredsjednica Vlade isticala sam da ovaj zakon treba uskladiti s tri druga zakona - Obiteljskim zakonom, Zakonom o ravnopravnosti spolova te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. I danas, kad sam predsjednica Vlade, mislim isto. Jasno, nužno je vidjeti ucinke primjene Zakona o umjetnoj oplodnji, rekla je Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter