Milinović: Ostojić je najlošiji hrvatski ministar zdravstva ikad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je danas prozvao Vladu da je prevarila građane lažno im obećavajući učinkovitiji i financijski stabilniji zdravstveni sustav, a SDP-ovca Rajka Ostojića u toj stranci nazvali su najlošijim ministrom zdravstva kojeg je Hrvatska ikada imala.

"Ako je u pitanju PR, onda je Ostojić sigurno najbolji ministar, ali ako su u pitanju sigurnost i funkcionalnost zdravstvenog sustava, onda je on elementarna nepogoda za zdravstveni sustav ", rekao je na konferenciji za novinare Darko Milinović, HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva.

Ostojićevom dezinformacijom ocijenio je njegove tvrdnje o dugu koji je bivša, HDZ-ova vlast ostavila u zdravstvu, ističući da je 2008. dospjeli dug HZZO-a bio 2,1 milijardi kuna, a na kraju mandata HDZ-ove vlasti koncem 2011. taj je dug smanjen na 154 milijuna kuna, dakle za dvije milijarde kuna.

Milinović je rekao da zdravstvenom sustavu danas mjesečno nedostaje između 150 i 170 milijuna kuna, a svoga je nasljednika prozvao da je prekršio predizborno obećanje da će proračun za zdravstvo biti najmanje isti kao i lani, jer je, istaknuo je, manji za 3,5 milijardi kuna - jednu milijardu za HZZO i 2,5 milijarde kroz doprinose.

Ostojiću zamjera i da nije ukinuo 3-postotni doprinos iz mirovina, te da, iako je to najavljivao, nije smanjio liste čekanja u bolnicama, koji je, rekao je, u samo četiri mjeseca mandata ove vlasti produžen za 30 do 50 posto. Da zdravstveni sustav ne funkcionira vidi i u tome da bolnice ostaju bez lijekova usred turističke sezone.

"Ako se trendovi ne promijene, zdravstvenom sustavu do kraja godine prijeti kolaps", rekao je Milinović, poručivši Ostojiću da se drži one Krležine da je priznanje vlastitog nesnalaženja vrhunac moralne i etičke odgovornosti.

Ostojić: HDZ proziva isključivo iz politikantskih razloga

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbacio je današnje kritike koje je na njegov i račun ministarstva te Vlade iznio HDZ, uzvraćajući da je njegov prethodnik Darko Milinović u zdravstvenom sustavu ostavio nered te poručujući da HDZ proziva isključivo iz politikantskih razloga.

"Bivši ministar Milinović je ostavio ogroman dug, nered i kaos u listama čekanja i upravo zato smo postavili akcijski plan smanjivanja koji počinje 1. kolovoza kako smo se dogovorili s udrugama pacijenata", izjavio je Ostojić za Hrvatski radio, osvrćući se na prijepodnevnu HDZ-ovu konferenciju za novinare. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter