Milinovic: Nece Šeks odlucivati u moje ime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izbornoj noci u Džamiji Vladimir Šeks uplakan je grlio Jadranku Kosor. Vec iduce jutro na sjednici stranackog predsjedništva Šeks je predsjednicu HDZ-a posve amnestirao od krivnje za izborni poraz i rekao da bi ona i dalje trebala voditi stranku.

U cetvrtak je, pak, Šeks u intervjuu Jutarnjem listu i javno iznio taj stav. Pritom je poslao imperativnu poruku da ce Kosor biti jedina kandidatkinja, da se nitko iz užeg i šireg vodstva stranke nece kandidirati za šefa HDZ-a. A sebi je Šeks ponovo namijenio dužnost potpredsjednika.

Medutim, iz tog intervjua ipak nije lako zakljuciti želi li dijabolicni Šeks uistinu pomoci Jadranki Kosor ili joj, zapravo, naštetiti.

Naime, Šeks predstavlja sebe kao covjeka o kojem su ovisili Franjo Tudman i Ivo Sanader, a takoder i današnja predsjednica. Primjerice, Šeks tvrdi da se Jadranka Kosor nije znala nositi sa Sanaderovim opstrukcijama nakon što se povukao s premijerske dužnosti, dok joj on nije naredio: "Reci mu - dosta je".

Sanaderovo zlo

- Šeks sugerira da se predsjednica nikada ne bi riješila Sanadera i da nas je on oslobodio tog "zla" pa je jedini sposoban i odluciti tko treba voditi stranku. On ne stvara prostor da Kosor ostane predsjednica, nego porucuje da je u HDZ-u on glavni, kazao nam je jedan clan predsjedništva objašnjavajuci zašto ne želi komentirati Šeksovu zabranu kandidiranja protiv Jadranke Kosor.

Time on kod clanstva i vodstva stranke, procjenjuje naš izvor, ne jaca poziciju Jadranke Kosor, nego je slabi.

Ljudi bliski Jadranki Kosor tvrde da je ona još uvijek uvjerena u Šeksovu lojalnost i da joj je od cijelog intervjua iskljucivo bitno to što se nju spominje kao jedinu kandidatkinju za predsjednika. U HDZ-ovim kuloarima postoji verzija da je ona cak i odobrila Šeksov intervju.

Kako god bilo, medu HDZ-ovcima koji su još pod dojmom izbornog poraza Šeksova poslanica snažno je odjeknula. Ali, vrlo je znakovito da je malo clanova vodstva stranke bilo spremno javno bezrezervno podržati Šeksovu zamisao da Jadranka Kosor bude jedina predsjednicka kandidatkinja.

- Slažem se sa Šeksom da Jadranka Kosor mora ostati predsjednica iako nisam procitao intervju, rekao nam je clan predsjedništva Ante Kulušic.

Ministar gospodarstva na odlasku ?uro Popijac, kojeg je u HDZ dovela Jadranka Kosor, istice da podržava predsjednicu stranke, ali i dodaje da svatko ima demokratsko pravo razmisliti o tome hoce li se kandidirati za neku dužnost u stranci.

Protiv diktata

Neki HDZ-ovci koji dobro poznaju Šeksov karakter i njegove metode djelovanja misle da je on ovim intervjuom što ga je sam inicirao htio namamiti protivnike da se pokažu. Neovisno o tome je li to doista bila Šeksova namjera ili ne, zamjenik predsjednika HDZ-a Darko Milinovic nije mogao otrpjeti njegov diktat.

- Clan sam Hrvatske demokratske zajednice, naglašavam demokratske. Svaki clan predsjedništva kao i ostali clanovi stranke sami ce odluciti hoce li se kandidirati i na koju funkciju.

O novom vodstvu nece odlucivati pojedinci, nego naši brojni clanovi koji su i danas spremni ginuti za HDZ, oni predsjednici temeljnih ogranaka i opcinskih, gradskih i županijskih organizacija koji imaju sjajne rezultate na terenu, za koje vrijedi - sve za HDZ, HDZ ni za što, rekao nam je Milinovic, kojeg se u medijima najcešce navodi kao potencijalnog kandidata za predsjednika stranke.

U svojoj izjavi on to nije potvrdio niti demantirao, ali je komentirao Šeksovu objavu da se nitko iz vodstva stranke nece natjecati za dužnost predsjednika.

- Oduzimam pravo bilo kome da govori u moje ime. O tome hocu li se kandidirati i za koju dužnost, odlucit cu sam kad za to dode vrijeme, zakljucuje Milinovic.

Nije se puno njegovih kolega željelo javno baviti Šeksovim intervjuom, ali dosta ih je neslužbeno podsjecalo na obecanje Jadranke Kosor da ce statutarnim izmjenama ojacati unutarstranacku demokraciju tako da svaki clan može utjecati na izbor vodstva od temeljnih ogranaka do vrha HDZ-a.

- Što je sad s tom najavljenom demokratizacijom stranke? Ovo o cemu govori Šeks je demokratizacija na Staljinov nacin, zlurado je komentirao jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. (Dražen CIGLENECKI, Jagoda MARIC/Novi list)

Perica: Za HDZ je najbolje da Šeks ode u mirovinu!


Šef HDZ-ovih barakaša ?uro Perica vec je u nedjelju u Džamiji gundao protiv Šeksa, a ovaj mu je intervju dao još goriva.

- To su sve samo Šeksove želje. Realnost je da ce na saboru HDZ-a biti više kandidata za sve dužnosti. Kad je odlazio Sanader, vodstvo smo izabrali aklamacijom, a znamo kako je to odjeknulo.

Jasno je da se Šeks boji za svoju poziciju jer je jedan od najodgovornijih za izborni poraz, ali ne možemo mi biti taoci njegovog castohleplja. Za Vladu i za HDZ najbolje bi bilo da on ode u politicku mirovinu, rekao nam je Perica. (M. SMOLCIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter