Milinovic: Ne odustajemo od nove pulske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U iducem proracunu ne smije se štedjeti na pacijentima, ali ce se morati zaustaviti ili smanjiti kapitalne investicije, rekao je ministar zdravstva Darko Milinovic na medunarodnoj konferenciji Iskustva u provodenju zdravstvene reforme u Republici Hrvatskoj na Plitvicama. Proracun u 2010. godini za sektor zdravstva i socijalne skrbi bit ce manji za oko 200 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, rekao je Milinovic.

Na naše pitanje što ce biti s izgradnjom nove pulske bolnice ministar je odgovorio da projekt definitivno ide dalje, da se od njega ne odustaje. Odredena su sredstva osigurana, rekao je ne precizirajuci iznos. Na pitanje zbog cega pulska bolnica nije dobila ništa od opreme vrijedne 800 milijuna kuna, Milinovic je odgovrio da je nabavljena oprema za državne bolnice i one od posebne državne skrbi. Za pulsku su bolnicu namijenjena decentralizirana sredstva. Dodao je da je pulska bolnica sanirana s 40 milijuna kuna. Podsjecamo da se veci dio decentraliziranih sredstava izdvaja za otplatu kredita kojim su se platili davni dugovi. Medutim, ministar tvrdi da svi imamo iste uvjete.

Reformu je podržala i premijerka Jadranka Kosor koja je otvorila skup. Hrvatski zdravstveni sustav medu najstabilnijima je u Europi, rekla je. Ove je godine HZZO ostvario tri milijarde kuna veci prihod nego u 2008. godini. Stopa bolovanja smanjena je s 4,2 na 3,4 posto, skracen je broj dana provedenih u bolnici, umanjene su cijene lijekova, povecana je zdravstvena potrošnja. Zbog dobrih rezultata premijerka je pozvala zdravstvene radnike da ustraju u reformi i porucila im da svojim transparentnim djelovanjem otklone sjene optužbi o korupciji u zdravstvenom sustavu.

U cjelini, rekla je ona, proracun ce biti manji nego ove godine. Pritom naglašava da se nece štedjeti na pacijentima i socijalnim pravima trudnica, žena i drugih ugroženih skupina. Štedimo tamo gdje se može, a budimo izdašni tamo gdje moramo, zakljucila je Kosor. Nije zaboravila pozvati žene da se odazivaju na mamografske i druge preventivne preglede i naglasila važnost preventivnih programa u zdravstvu.


Podijeli: Facebook Twiter