Milinovic: Da sam znao za crni fond ne bih primio novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinovic odbacio je danas tvrdnje optužene bivše HDZ-ove blagajnice da je iz stranackog crnog fonda mjesecno primao po 10 tisuca kuna, isticuci da je jedini novac koji je primio donacija od 70 tisuca kuna za obnovu crkve u Bilaju.

"To je bio novac iz legalne stranacke blagajne, ja sam ga primio u stranci, a ne u kaficu ili negdje na Mirogoju. Da sam znao za nekakav crni fond naravno da ne bih potpisivao dokumente ili primio novac" kazao je Milinovic, ponavljajuci da je preuzeo jedino sredstva za uredenje crkve koja je "prkosila cetnickim granatama".

Nakon što mu je na sudenju u slucaju Fimi media procitan iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavoševic, koja je u istrazi kazala da mu je po nalogu bivšeg predsjednika vlade i HDZ-a Ive Sanadera isplacivala mjesecnu naknadu od 10 tisuca kuna, Milinovic je ustvrdio da ne može komentirati što je blagajnica razgovarala sa Sanaderom.

"Za Fimi mediju nisam znao dok se o aferi nije pocelo pisati u medijima. Kada sam cuo o cemu je rijec provjerio sam je li u mom ministarstvu bilo nešto sporno", kazao je Milinovic.

Tvrdi da je donacija oštecenoj crkvi u Lici dogovorena na stranackom domjenku u Gospicu na kojem je bio i Ivo Sanader. "Nas nekolicina tada je zamolila Sanadera da stranka donacijom pomogne obnovu crkve u Bilaju. Spomenuli smo da nam treba 100 tisuca kuna, a Sanader je rekao da nece moci dati cijeli iznos, ali da ce pomoci bar dijelom", prisjetio se Milinovic. Uskoro je, tvrdi, primio poziv blagajnice Pavoševic koja mu je kazala da je odobren novac za donaciju.

Licki HDZ Sanaderu je zbog toga pripremio i zahvalnicu koju mu je želio predati kada dode u Gospic, no u meduvremenu se "dogodio 1. srpnja" kada je Sanader otišao iz politike.

Na pitanja obrane o nacinu donošenja stranackih odluka u Sanaderovo vrijeme, Milinovic je kazao da je u svom resoru i na sjednicama Predsjedništva stranke bio potpuno autonoman kao i svaki drugi dužnosnik. To je potkrijepio primjerima kada je kao ministar zdravstva, suprotno Sanaderovu stavu, ustrajao na podizanju participacija ili podržavao svoje kandidate za ravnatelje bolnica.

"Kada sam iznio i potkrijepio svoje argumente moje su stavove podržali i oni koji su isprva bili protiv", kazao je Milinovic.

Slicno je ponovio i na pitanje optuženog bivšeg stranackog šefa, rekavši da je još od izbora, na kojima je 2000. preuzeo vodstvo HDZ-a, Sanader inzistirao na "supsidijarnosti stranke".

Više puta tijekom svjedocenja u najvecoj hrvatskoj korupcijskoj aferi Milinovic je ponovio da su isplatnice kojima je Branka Pavoševic potkrijepila svoje tvrdnje krivotvorina.

"Zbog toga sam i podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog pocinitelja, jer sam siguran da nisam preuzeo više od 70 tisuca kuna. Imam rezultate vještacenja koji govore da su na dokumentima razliciti rukopisi i da su neke brojke prepravljane", ustvrdio je Milinovic na što mu je Sanaderov odvjetnik Cedo Prodanovic kazao da su njegove sumnje opravdane.

Milinovic je posljednji svjedok prije ljetne stanke u slucaju Fimi media u kojem se HDZ kao prva optužena politicka stranka i njeni bivši celnici terete za izvlacenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe da su preko agencije Fimi media izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranacki "crni fond", uz Branku Pavoševic priznao je i bivši stranacki riznicar Mladen Barišic te Nevenka Jurak, vlasnica agencije po kojoj je afera dobila ime.

Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Macek tvrde da su optužbe protiv njih konstrukcija, dok se HDZ brani da je "crni fond" nastao bez znanja stranackih tijela.

Sudenje se nastavlja 3. rujna kada bi trebali svjedociti Anton Habek i Robert Jukic. U rujnu bi, medu ostalima, trebali biti ispitani i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, bivši šef Hrvatske poštanske banke Josip Protega te bivši ministar gospodarstva Damir Polancec.


Podijeli: Facebook Twiter