Milijuni za nogomet, ostalima sitniš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako opcine diljem Istre u svojim proracunima planiraju sredstva za razne sportske klubove, najviše, bez iznimke, odlazi nogometnim klubovima. Ne zanemarujuci cinjenicu da je nogomet tradicionalno ukorijenjen u svaku poru našeg društva te da ima najviše poklonika i clanova, nije se zgorega zapitati je li ta najvažnija sporedna stvar na svijetu baš toliko važna.

Doslovce milijuni kuna odlaze na travnjake, dok s druge strane roditelji diljem Istre nemaju kamo upisati dijete u vrtic ili školu. Takoder, proizlazi da osim nogometa ne postoji nijedan drugi sport kojim se ljudi bave i postižu sjajne rezultate, uz isto toliko truda, ali s puno manje novca.

- Dirnuli ste u osinje gnijezdo. O nogometnoj filozofiji, a pogotovo o trošenju proracunskih sredstava svi izbjegavaju razgovarati, a trebalo bi, kazao nam je nacelnik Marcane Marijan Kostešic. Nogomet je najstariji i tradicionalno najzastupljeniji sport, kako u svijetu, tako i kod nas, i vjerojatno je to jedan od razloga zašto se najviše sredstava iz proracuna daje upravo nogometu, kaže Kostešic.

Takoder, nogometni klubovi angažiraju i najveci broj clanova, odnosno djece i omladine stoga je, sukladno tome, potrebno i više novca. Medutim, kaže on, cinjenica je da se troši ogroman novac, a pitanje je koliko sve to ima smisla.

- Nekad je to bilo drugacije, igralo se iz gušta, a sada zbog novca. Danas se klubovi najnižeg ranga ponašaju poput profesionalaca pa kupuju igrace iz susjednih opcinskih klubova. Sve to košta, kaže Kostešic. (T. G.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter