Milijuni kuna za bespotrebne knjižice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko se u Ministarstvu zdravstva pažljivo gospodari proracunskim sredstvima pokazuje primjer djecje zdravstvene knjižice koju potpuno bespotrebno dobiva svaka novorodena beba u rodilištu i svaki buduci prvašic.

Podeblja knjižica pod nazivom Zdravstvena knjižica od rodenja do punoljetnosti, koju je 2006. osmislio tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubicic, sastoji se od dvije zasebne knjižice od stotinjak listova, jedne za razdoblje predškole, druge za školsko doba, te iskaznice imunizacije. U velikom broju ambulanti iskaznica imunizacije, u koju se upisuje svako cijepljenje djeteta, jedino je što se iz ove knjižice doista koristi, dok druge dvije u pravilu skupljaju prašinu u kucnim ladicama.

Godišnje se podijeli gotovo stotinu tisuca zdravstvenih knjižica koje se ne koriste. Roditelji djecu i dalje na pregled vode s klasicnom zdravstvenom iskaznicom, a podaci o bolestima i terapijama pišu se u zdravstveni karton. Za tiskanje ovog promašaja samo je u 2007. godini potrošeno više od dva milijuna kuna, a novije podatke o proracunskim izdacima za ovu knjižicu od nadležnih institucija nismo dobili.

Pravilnikom o zdravstvenoj knjižici od rodenja do punoljetnosti propisana je, naime, obveza roditelja da nose knjižicu na svaki pregled, a lijecnici je moraju ispunjavati i slati kopiju svakog lista županijskim koordinatorima koje imenuje ministar zdravstva. Neispunjavanje knjižice, prema pravilniku, predstavlja težu povredu obveze iz radnog odnosa, no u posljednje cetiri godine nitko nije kontrolirao niti kaznio lijecnike koji to ne cine.

Ministar zdravstva nikad nije ni imenovao županijske koordinatore, koji su trebali prikupljati podatke iz knjižica i mjesecno ih slati HZJZ-u i referentnim centrima za pracenje rasta i razvoja djece.

Tako je vec sada izvjesno da su milijuni kuna za ovaj projekt baceni u vjetar, jer ce se podaci o zdravlju djeteta na kraju ionako upisati u e-kartone.


Podijeli: Facebook Twiter