Milijuni iračkih šijita na komemoraciji Ašure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijuni šijita okupili su se u nedjelju u iračkom svetom gradu Kerbali na komemoraciji Ašure, šijitskog blagdana oplakivanja smrti imama Huseina, gdje za sada nije zabilježen niti jedan napad.

Masa hodočasnika se lupala u prsa, a neki su se udarali i sabljom po glavi dok su oplakivali imama Huseina, unuka proroka Muhameda koji je ubijen 680. i čije osakaćeno tijelo počiva u Kerbali, 100 km južno od Bagdada.

Preko zvučnika postavljenih oko mauzoleja jedan muškarac je ponovno pričao priču o borbi u kojoj je imam poginuo, što je izazvalo jecaje mase obučene u crno. Zatim su hodočasnici u ritualnom trku krenuli prema mauzoleju udarajući se po glavi u znak žalovanja i uz povike "Mi se žrtvujemo za tebe Huseine".

Guverner pokrajine Kerbale Amal al-Din al-Har je izjavio da je sveti grad ove godine tijekom Ašure primio oko 3 milijuna hodočasnika, od kojih 200.000 iz inozemstva. Oko 300.000 pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je na ulazima u grad, rekao je zapovjednik sigurnosnih operacija u tom gradu. Često su na cestama prema ili iz Kerbale hodočasnici meta napada, koje uglavnom izvode sunitski ekstremisti.

Posljednjih godina u napadima na hodočasnike u vrijeme Ašure stradalo je po nekoliko desetaka ljudi. Prošle godine je u nizu napada ubijeno 28 i ranjeno 78 hodočasnika na taj dan. Ove godine će oko 2.400 vojnih i policijskih vozila pratiti ili prevoziti hodočasnike. Za sada nije zabilježen ni jedan napad u području Kerbale. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter