Milijuni Indijaca u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijuni Indijaca izašli su u utorak na ulice gradova diljem zemlje na poziv jedanaest velikih sindikata kako bi izrazili nezadovoljstvo porastom cijena i lošim uvjetima rada, te natjerali vladu da uvede minimalnu placu, prenose agencije.

Najveci je odaziv na prosvjed u Kalkuti, središtu indijskog sindikalnog pokreta, gdje su trgovine i banke zatvorene, a promet je znatno otežan. Dužnosnici vodecih sindikata kazali su da su zadovoljni odzivom te naglasili da se štrajku pridružilo i 5000 manjih sindikata.

Štrajk u kojem sudjeluju zaposleni u državnim telekomunikacijskim tvrtkama, vozaci autobusa i radnici u pošti, zadao je novu glavobolju vladi premijera Manmohana Singha koja pokušava održati gospodarski rast, a suocena je s izborima u nekoliko saveznih država.

Ne ocekuje se da ce prosvjedi znacajnije pogoditi banke i financijska tržišta trece po snazi azijske ekonomije, iako investitori upozoravaju da bi moglo biti teškoca na tržištu obveznica ako promet bude manji nego inace.

Štrajkaši imaju dugacku listu zahtjeva, medu ostalim da vlada suzbije inflaciju, osigura socijalnu sigurnost za sve radnike u slabo organiziranom radnickom sektoru i da prestane prodavati udjele u državnim tvrtkama.


Podijeli: Facebook Twiter