Milijunaš blizak Putinu pronađen mrtav u hotelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijunaš blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pronađen je mrtav u hotelu u Washingtonu, izvijestio je u petak navečer ABC News, pozivajući se na američke i ruske dužnosnike.

Bivši ruski ministar komunikacija Mihail Lesin, kojega je oporba optuživala da je ušutkavao medije u Rusiji, pronađen je u četvrtak mrtav u hotelu The Dupont Circle.

Američke su vlasti o tome obavijestile rusko veleposlanstvo u Washingtonu te vlasti dviju zemalja pokušavaju odrediti okolnosti u kojima je Lesin umro. Washingtonska policija izvijestila je samo o smrtnom slučaju u hotelu, ne želeći otkriti pojedinosti zbog istrage koja je u tijeku.

Lesin je financirao Russia Today, medijsku kuću koja emitira na engleskom jeziku i koju podupire ruska vlada, a koja tvrdi da želi "dati drukčiju perspektivu na velike događaje u svijetu" iz "ruskog gledišta".

Republikanski senator iz Mississippija Roger Wicker zatražio je u srpnju 2014. saveznu istragu o Lesinu da bi se istražilo pere li novac u SAD-u i je li u kontaktu s osobama koje su pod američkim sankcijama.

Lesin je bio ruski ministar komunikacija između 1999. i 2004., a zatim je bio Putinov savjetnik u stvaranju medijske kuće Russia Today i glavni direktor medijske kuće ruskoga naftnog diva Gazproma. Navodno je za nekoliko milijuna dolara kupio imovinu u Europi, kao i nekoliko nekretnina u Los Angelesu za više od 28 milijuna dolara.

- Činjenica da je ruski dužnosnik mogao steći toliku imovinu nameće ozbiljna pitanja, tvrdio je američki senator u pismu američkom ministru pravosuđa Ericu Holderu.

Ovaj se slučaj dogodio u kontekstu vrlo napetih odnosa između Moskve i Washingtona. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter