Milijun Valamarovih kuna godišnje za učeničke stipendije

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Kako osigurati kvalitetnu i stručnu radnu snagu za poslove u turizmu pitanje je kojim se već neko vrijeme bave svi oni koji posluju u jednoj od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Jednim od najlogičnijih odgovora čini se - ulaganjem u obrazovanje, no to je put koji iziskuje puno truda, strpljenja i ulaganja, pa se njime ipak zasad ne odlučuju uputiti mnogi. S ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja te podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, Ministarstvo turizma još od 2008. godine provodi program sufinanciranja stipendija učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Riječ je o stipendijama temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu koji učenicima osigurava 1.000 kuna mjesečne stipendije, od kojih jednu polovicu osigurava Ministarstvo, a drugu tvrtke, odnosno hoteli, kampovi, turističke agencije i županijske obrtničke komore koje u programu sudjeluju.

Kroz taj program u prošloj je školskoj godini sufinancirano 245 učeničkih stipendija od čega je čak 217 stipendija podijelila turistička tvrtka Valamar Riviera. Ta je tvrtka, doznajemo od voditeljice razvoja ljudskih potencijala Valamara Nevene Tolanov, samostalno stipendirala učenike i puno ranije od zajedničkog programa s Ministarstvom turizma u koji je uključena od samih početaka.

Lakmus papir

- U počecima programa stipendiranja fokus je bio stavljen na domicilne škole u našim destinacijama s kojima smo imali uvijek dobru suradnju i kroz praksu učenika, pa je onda ta praksa bila dobar uvid u kvalitetu učenika, odnosno svojevrstan lakmus papir kojima među njima ponuditi stipendiju. Kad se počela povećavati potreba, bio je potreban i puno veći broj kvalitetnih učenika koje možete privući za stipendiranje. Nažalost, to domicilne škole nisu mogle ispuniti, jer je broj upisanih učenika u deficitarna ugostiteljska zanimanja mali i jednostavno je naša potreba za stipendiranjem prerasla ono što možemo dobiti u srednjim turističko-ugostiteljskim školama u našim destinacijama. Stoga smo stipendije ponudili i učenicima srodnih škola u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako da smo ove godine, uz 70 učenika domicilnih škola u Valamarovim destinacijama, stipendirali i 147 učenika iz kontinentalne Hrvatske, kaže Nevena Tolanov.

Iz domicilnih škola u Valamarovim destinacijama najviše stipendista pohađa Turističko-ugostiteljsku školu u Dubrovniku, njih 26, po 14 stipendista nalaze se u labinskoj školi Mate Blažine i porečkom TUŠ-u Antona Štifanića, osmero u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, te šestero na Krku i dvoje na Rabu.

U kontinentalnoj Hrvatskoj po 23 stipendista Valamara za kuhara, konobara, slastičara i turističko hotelijerskog komercijalistu školuje se u Novoj Gradišci i Požegi, a stipendisti se nalaze i u Slavonskom Brodu, Osijeku, Koprivnici, Našicama i Vukovaru. Zanimljiv je način na koji se Valamar predstavio budućim stipendistima i njihovim roditeljima širom Hrvatske. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter