Milijun udovica u Afganistanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicna inicijativa pojavila se ovih dana u hrvatskoj javnosti: jedna udruga poziva gradane da pozivom na telefonski broj 060 pomognu - afganistanskim udovicama.

Organizacija za promicanje sjevernoatlantskih integracija (OPSA), kojoj sam naziv govori koji su joj ciljevi, stoji iza kampanje za afganistanske udovice koja je dio njihovog šireg projekta "Afganistan je blizu nas".

"Postoje stotine, pa i tisuce žena koje su izgubile sve što su imale... Ono malo novca što nadu uglavnom potroše na djecu i naprosto je neshvatljivo kako preživljavaju... Govori se da je Kabul 'glavni grad udovica na svijetu' gdje živi oko 50 tisuca udovica... Problem udovica je vrlo znacajan, ali ga društvo zanemaruje vec generacijama...", neke su od poruka objavljenih u elektronickom biltenu OPSA-e u kojem je najavljena i akcija prikupljanja novca.

Prema rijecima Vedrana Obucine, programskog voditelja OPSA-e, u Afganistanu ima oko milijun udovica, a njih 300 tisuca je u najvecoj potrebi, to su one koje su potpuno prepuštene same sebi.

- Donirani novac dat cemo lokalnim organizacijama u suradnji s Crvenim polumjesecom Afganistana. Nismo još odredili koja ce to biti organizacija, ali je gotovo sigurno da cemo donirati novac u odredenoj provinciji, pojasnio je Obucina,

Dodao je da ce odluku donijeti za mjesec dana u suradnji s predsjednicom afganistanskog Crvenog polumjeseca Fatimom Gailani. Broj za donacije otvoren je prije tjedan dana pa zasad nije prikupljen velik iznos, a nadaju se da ce cijeli projekt i humanitarnu akciju dodatno promovirati izložbama koje namjeravaju uskoro organizirati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na naše pitanje kako ce kontrolirati novac i uvjeriti se da je doista stigao na adrese za koje je prikupljen, odnosno do afganistanskih udovica, Obucina je kazao da predstavnici OPSA-e planiraju tijekom godine otici u Afganistan i posjetiti organizacije kojima novac bude upucen.


Podijeli: Facebook Twiter