Milijun sirijske djece u izbjeglištvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj sirijske djece koja su zbog sukoba prisiljena pobjeći iz svoje zemlje danas će preći jedan milijun, obavilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) i UN-ov Međunarodni fond za djecu (UNICEF).

Još dva milijuna sirijskih maloljetnika se nalaze u izbjeglištvu unutar Sirije a često su meta napada ili ih se prisilno novači u razne vojne postrojbe, što predstavlja kršenje humanitarnog prava, upozorava UN.

"Mladi u Siriji gube svoje domove, članove svoje obitelji i svoju budućnost. I nakon što prijeđu granicu oni su traumatizirani i depresivni, potrebna im je nada", rekao je visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres.

Skoro dva milijuna Sirijaca nalazi se u izbjeglištvu u Turskoj, Libanonu, Iraku, Jordanu i zemljama sjeverne Afrike. Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake je rekao da je na mlade Sirije palo breme rata u kojem je od dosadašnjih 100.000 žrtava bilo 7.000 djece. "Sve nas mora biti sram jer dok mi radimo na ublažavanju patnji onih koji su pogođeni krizom, globalna zajednica nije se pokazala odgovornom prema sirijskoj djeci", naglasio je on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter