Milijun sadnica pomidora made in Porec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prehrambena tvrtka Podravka vec je trecu godinu zaredom narucila cak 1,2 milijuna sadnica industrijske rajcice, koja ce se ljeti preradivati u umaškoj tvornici Povrce, od Igora i Daniele Užila, vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Poreca. Buduci da je sadnja pocela, obitelj Užila robu gotovo svakodnevno razvozi na podrucje Umaga i Savudrije, te petorici proizvodaca u Valturi, Ližnjanu i Medulinu.

Suradnja OPG-a Užila i Podravke pocela je sasvim slucajno i to nakon preporuke - za pocetak je naruceno 350 tisuca sadnica, godinu kasnije 780 tisuca, a sada je to naraslo na skoro dvostruko. Prije toga, koprivnicki div kupovao je sve u Italiji, ali srecom stvari se mijenjaju u korist domacih snaga.



- Na pocetku je Podravka bila rezervirana. Nisu bili sigurni u moje znanje i tehnologiju proizvodnje. U tom poslu treba se uskladiti s praznicima i štrajkovima u Italiji i Sloveniji, jer za vrijeme, primjerice, Uskrsa roba se ne krca. Ako sadnice cekaju na kamionima tri, cetiri dana, na jakom ce suncu propasti.

Kod Talijana je dinamika isporuke po danu - šleper mora biti kod proizvodaca tocno po dogovoru, bez obzira pada li kod nas snijeg ili je zemlja poplavljena, kao što se desilo lani. Kod nas sadnice mogu cekati pravi trenutak, s proizvodacima se cujemo i dogovaramo isporuku, a sadnice im dopremamo do kuce, pojašnjava Igor Užila.

Sjeme je stiglo u veljaci iz Italije, a Podravkini strucnjaci obilazili su njegove plastenike i držali proizvodnju pod kontrolom. Da bi bila spremna za zemlju, sadnica mora narasti na sedam do devet centimetara, a u pravilu raste 35 dana. Užila objašnjava da sadnica mora biti dobro ožiljena, odnosno da se zemlja pri vadenju iz posudice ne smije rasipati.



U plasteniku treba držati pod nadzorom temperaturu koja se ne smije spustiti ispod 15 Celzijevih stupnjeva, zalijevati valja razlicito, ovisno o danjem svjetlu, a treba paziti i na preventivno tretiranje i zdravstveno stanje sadnica. U skladu s time morali su uložiti znatna sredstva u opremu da bi se proizvodnja ubrzala i pojednostavila, tako da im na kraju još uvijek ostane jako malo.

- Nadamo se da cemo dogodine dodatno povecati kolicinu, naravno ako Podravka i proizvodaci pomidora budu i dalje zadovoljni s nama, kaže naš sugovornik. Kako je ispricao, njegovi su roditelji 1983. godine montirali prvi plastenik za proizvodnju. Imao je 400 cetvornih metara, a danas njegova obitelj pod plastenicima ima deset puta vecu površinu. Nakon smrti njegovog oca, supruga Daniela i on preuzeli su posao, ali bilo je teško gospodariti.

Tada su posao nadopunili proizvodnjom sezonskog cvijeca, pa sada rade cijelu godinu i sve vlastite proizvode prodaju na poreckoj tržnici. Premda svi zajedno rade, Daniela se brine o prodaji, dok je Igor zadužen za proizvodnju. U tome im pomažu sinovi, posebno najstariji Ivan. Srednji, Sandro, studira u Italiji, a najmladi Mario, koji pohada osmi razred, roditeljima pomaže koliko stigne. (Tanja KOCIJANCIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Pocela sadnja pomidora na Umaštini
Sadnja je pocela 19. travnja i trajat ce do 15. svibnja, do kada cemo posaditi svih 3,5 milijuna sadnica. Uvjeti su idealni, teren je odlican, temperatura dobra, a sadnice kvalitetne. Poceli smo s onima iz Poreca, nakon toga cemo dobiti oko 400 tisuca sadnica iz Varaždina, pa nešto sitno od proizvodaca iz Pazina, a na kraju, oko 1. svibnja, doci ce milijun komada iz Italije, doznajemo od predsjednika umaške udruge Pomidor Darija Makovca, koja okuplja najvece proizvodace industrijske rajcice. "Komotno je imati proizvodaca sadnica tako blizu, a krajnji cilj je da se sve proizvede u Hrvatskoj", kaže Makovac.


Podijeli: Facebook Twiter