Milijun kuna za uređenje dijela lokalnih cesta

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U ovoj godini iz proračuna Grada Buje na asfaltiranje i održavanje nerazvrstanih cesta, koje su u nadležnosti gradske uprave, utrošeno je nešto više od milijun kuna, uglavnom iz programa izgradnje komunalne infrastrukture. Nastavljeni su brojni poslovi na uređenju lokalnih cesta i asfaltiranje ulica do novih naselja po mjesnim područjima. Tako su na području Lozara sanirana oštećenja na prometnici, uređeno je 150 metara kanala zbog kojega su nastajala oštećenja uslijed zadržavanja vode na cesti.

Uređene bankine

Postavljeno je 650 kvadratnih metara novog asfalta, te uređenje bankine. Na području Kaldanije, u naselju Kažete asfaltirana je ulica do novog stambenog naselja u dužini od 125 metara i širine 3,5 metara, u što je utrošeno 126.000 kuna. Na drugom dijelu Kaldanije asfaltirano je dodatnih 220 metara ceste do novih stambenih zgrada u vrijednosti od 132.000 kuna. U Malotiji kod Kaštela asfaltirano je 240 metara ceste širine 4,3 metra, postavljeni rubnjaci, uređene bankine i drugi poslovi za što je iz proračuna izdvojeno 240.000 kuna. Ukupno je asfaltirano 860 metara cesta, novih dionica i ulica za što je utrošeno gotovo 600.000 kuna. U idućoj godini, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Elvisa Glavičića, za nastavak uređenja nerazvrstanih cesta planirano je 975.000 kuna, a najviše posla će biti na području Sv. Sebastijana, Mužolina Donjih i Kruja.

Kraće dionice

- Iako se radi o kraćim dionicama cesta i novoasfaltiranih ulica, to su sve značajni poslovi i mnogo znače lokalnim sredinama. Stvoreno je nekoliko novih stambenih naselja u mjesnim područjima, pa su potrebe i dalje velike, ali radimo u skladu s mogućnostima, kaže Glavičić.

Na održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova u ovoj godini iz proračuna ej izdvojeno 440.000 kuna. Taj dio poslova financira se iz namjenskih sredstava od komunalne naknade. Najviše je posla bilo na održavanju oštećenih cesta, na nasipavanju neasfaltiranih „bijelih“ puteva, produbljivanju kanala u ceste i slično. Za košnju trave uz ceste, odnosno uređivanje cestovnih bankina, što obavljaju radnici gradskog poduzeća Civitas Bullearum, izdvojeno je 150.000 kuna. Za iduću godinu u proračun se ne predviđa znatnije povećanje sredstava za te namjene. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter