Milijun kuna za radiološki uređaj nije nemoguće dostići


U Gradskoj vijećnici Umaga okupili su se predstavnici svih humanitarnih manifestacija održanih tijekom 2017. godine, kao i predstavnici donatora sredstava za nabavku radiološkog uređaja za umašku ispostavu Doma zdravlja, ne bi li simbolički uručili donacije namijenjene svojim sugrađanima prikupljene u tim akcijama. Dobrostivost i zajedništvo potaknule su mještane Segeta, Punte, Moele, Finide i Komunele na organizaciju humanitarnih fešta u svojim Mjesnim odborima tijekom 2017. godine.

U akcije uključeno stotine volontera

Stotine volontera uključilo se u radu i organizaciji kako bi prikupljena sredstva donirali potrebitim sugrađanima kao i za nabavku nove radiološke opreme u umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja. Akcija za nabavku radiološke opreme pokrenuta je u 2016. godini i svojevrstan je nastavak poznate akcije #Hitna je bitna. Tako je Turistička zajednica grada Umaga, koja s Podravkom d.d. već 20 godina organizira humanitarno-kulinarsku manifestaciju „Fešta rajčica“, i ove godine ostvarila veliki uspjeh u prikupljanju sredstava. HEP je donirao novac u sklopu aktivacije „As za spas“ koja se, u suradnji s hotelskom kompanijom Istraturist Umag d.d., odnosno Istra D.M.C.-om, već drugu godinu za redom održava za vrijeme trajanja ATP turnira. Nadalje, snažne umaške karike u ovom lancu prikupljanja humanitarnih sredstava, bili su Udruga Olimpik s organizacijom humanitarne utrke HO HO HO RUN, hotelska kompanija Istraturist Umag d.d. i Turistička zajednica grada Umaga s organizacijom humanitarnog turnira parova Colours of Tennis, Talijanski dječji vrtić „Vrtuljak“ s organizacijom Božićne priredbe, Teniski klub Umag s organizacijom Humanitarnog teniskog bala, Diego i Franka Makovac koji su zajedno sa Zajednicom Talijana Savudrija organizirali dvije pučke fešte, kao i Vijeće srpske nacionalne manjine kao donator, a svoju plemenitost potvrdili su i brojni građani koji su pridonijeli prikupljanju sredstava za pomoć potrebitim građanima Umaga.

Korak bliže do radiološkog uređaja

U 2017. godini je u spomenutim humanitarnim manifestacijama, kao i putem donacija, prikupljeno ukupno 264.213,3 kune, od kojih je 166.527,1 kunu namijenjeno za nabavku radiološkog uređaja, dok je ostatak namijenjen brojnim potrebitim obiteljima s područja Umaga. Isto tako važno je naglasiti da je do sada za kupnju radiološkog uređaja prikupljeno, sveukupno 258.467,9 kuna, pa je Grad Umag korak bliži konačnom cilju, ostvarenju potrebnih milijun kuna za nabavku nove radiološke opreme.

Grad Umag je, u suradnji s mjesnim odborima, još 2010. godine pokrenuo iznimno značajan humanitarni projekt „Dobro srce Umažana“, koji predstavlja najljepši primjer zajedništva. U osam godina provođenja ovog hvalevrijednog projekta, uključio se sve veći broj mjesnih odbora Grada Umaga, udruga grada Umaga, poduzeća i samih građana koji se solidariziraju sa sugrađanima u potrebi, potvrđujući time svoju empatiju i visoko razvijenu svijest o nužnosti pružanja uzajamne pomoći za postizanje kvalitetnijeg života u društvenoj sredini. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter