Milijun kuna za poticanje poduzetništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt za poticanje razvoja pulskog gospodarstva "Milijun +" prezentiran je u cetvrtak u komunalnoj palaci. Njime ce se iduce godine, kao izravna potpora, novac dodijeliti putem javnog poziva manjim i srednjim poduzetnicima.

Sredstva su osigurana u gradskom proracunu za 2012. godinu za pet mjera: novo zapošljavanje, uvodenje inovacija u proizvodnju, pocetnike, ulaganje u standarde kvalitete te za korištenje obnovljivih izvora energije u gospodarstvu.

Projekt nudi i mogucnost reprogramiranja naplate duga prema Gradu te stvaranje bolje poduzetnicke klime uz pomocu strategije gospodarskog razvoja i kataloga investicija u gospodarstvu.

- Dosad smo imali vrlo uspješne mjere kreditiranja poduzetnika jer je Grad na kreditna sredstva odobravao subvencioniranu kamatnu stopu i to uglavnom proizvodnim djelatnostima. Sada krecemo s drugacijim pristupom. Grad pomaže gospodarstvu i privatnom sektoru ne samo kroz ovakve programe, vec i kroz javne radove, jer ne možemo utjecati na stope poreza. No, u odnosu na druge približno velike gradove, imamo najnižu stopu prireza na dohodak, rekao je gradonacelnik Boris Miletic.

Dogradonacelnica Vera Radolovic istaknula je da je rijec o novom iskoraku u poticanju gospodarstva s, na žalost, ogranicenim sredstvima. Vjeruje da bi se u naredne cetiri godine situacija u državi mogla promijeniti, pa bi Grad bio u mogucnosti pružiti i dodatnu potporu gospodarstvu. Javni pozivi, uvjeti i mjere potpore vec su objavljeni na internetskoj stranici Grada, a projekt starta prvog dana 2012. godine.

- Ovih milijun kuna nije dar s neba nego su sredstva došla iz prireza pa ih sada vracamo da bismo pomogli poduzetništvu, a samim time i zapošljavanju gradana. Prvih pet tocaka direktna su potpora poduzetništvu, a zatim slijedi reprogramiranje dugova te stvaranje bolje poduzetnicke klime, pojasnio je Danijel Feric, procelnik Upravnog odjela za financije i opcu upravu.

U posebnim mjerama naplate dospjelog duga prema Gradu Puli omoguceno je reprogramiranje naplate duga kroz 24 mjeseca uz prepolovljenu eskontnu kamatnu stopu. Konkurirati ovom dijelu projekta mogu samo oni poduzetnici koji od 2008. nisu isplatili dividendu ili dobit.

Od ukupnih sredstava programa 300 tisuca kuna rezervirano je za nova zapošljavanja izvan turisticke sezone. Uvjet je da je datum zapošljavanja nakon 1. listopada ove godine te da radni odnos traje najmanje tri mjeseca. U Gradu vjeruju da ce na taj nacin biti zaposleno najmanje stotinjak gradana. Po 200 tisuca kuna rezervirano je za uvodenje inovacija u proizvodnju te potpora poduzetnicima pocetnicima, koji su se registrirali nakon 30. svibnja ove godine. Za unaprjedenje poslovanja uvodenjem standarda kvalitete kako bi se bolje plasirali proizvodi rezervirano je 150 tisuca kuna, a isti je iznos rezerviran i za potporu onima koji koriste obnovljive izvore energije i pospješuju energetsku ucinkovitost. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter