Milijun kuna za motovunske zidine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 955 tisuca kuna Motovun planira uložiti u sanaciju i obnovu gradskih zidina, koje se ubrajaju medu najocuvanije srednjovjekovne fortifikacijske objekte u Hrvatskoj. Dio je to od ukupno 1,77 milijuna kuna koliko je opcinskim proracunom predvideno za kulturu, spomenike i graditeljsku baštinu.

Sastavni dio motovunskog fortifikacijskog sustava jest i komunalna palaca, najvecim dijelom izgradena tijekom 12. stoljeca, ujedno i najveca romanicka profana zgrada u Hrvatskoj. Nakon lani izradenih projekata i sondiranja prvog kata, na kojem se nalazi poznata galerija Pet kula, ove ce godine poceti njena obnova, za koju je planirano 435 tisuca kuna. Uz troškove nadzora, radovi na zidinama i komunalnoj palaci trebali bi stajati ukupno 1,44 milijuna kuna. Najviše od toga, kao i dosad, Opcina Motovun ocekuje od hrvatskog Ministarstva kulture te regije Veneto i Istarske županije.

Sanacija crkve sv. Stjepana iz 1614., gradene po uzoru na djela slavnog venecijanskog kasnorenesansnog graditelja Andrea Palladija, pocela je još 2006. restauracijom stropa. Bio je to preduvjet obnove pjevališta i konacnog povratka obnovljenih orgulja, koje se trenutno nalaze u crkvi Madonna dei Servi. Ove godine u planu je sanacija zidova bocnih lada i instalacija. Nositelj investicije je porecka i pulska biskupija, kojoj Opcina za sanaciju župne crkve u ovoj godini planira doznaciti 250 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter