Milijun kuna potpora za razvoj poduzetništva

Ciljevi mjera su smanjenje početnih financijskih izdataka (Sergej DRECHSLER)
Ciljevi mjera su smanjenje početnih financijskih izdataka (Sergej DRECHSLER)

Na temelju Strategije razvoja grada Pule, Strategije gospodarskog razvoja grada Pule te Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva gradonačelnik Grada Pule donio je krajem prošlog mjeseca Odluku o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva grada Pule u 2017. godini "Potpore Pula 2017". Na temelju tog natječaja dodijelit će se milijun kuna potpora za razvoj poduzetništva kroz poticajne mjere.

Osam mjera

Poticanje razvoja malog gospodarstva provesti će se kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva u skladu s definiranih osam mjera. Prva mjera obuhvaća potpore novoosnovanim tvrtkama gdje poduzetnici mogu dobiti najviše 10 tisuća kuna. Druga mjera obuhvaća potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Za ovu mjeru poduzetnici mogu dobiti maksimalno također 10 tisuća kuna. U mjeru tri spadaju potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje gdje visina potpore ovisi o stručnoj spremi novozaposlene osobe, odnosno može biti od pet do 10 tisuća kuna. Pod mjeru 4 spada sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, a iznos potpore iznosi 50 posto troškova do najviše 10.000 kuna po poduzetniku. Mjeru pet čine potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju, za što poduzetnici mogu dobiti najviše 10 tisuća kuna.

Jačanje konkurentnosti

Mjera šest je za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita. Iznos potpore iznosi najviše 3.000 kuna po osobi koja se usavršava, maksimalno za tri osobe po poslodavcu, a maksimalno se subvencionira 50 posto troškova polaganja ispita i troškova usavršavanja. Mjera 7 su potpore za sufinanciranje pojedinačnog nastupa poduzetnika na međunarodnim sajmovima. Iznos subvencije je najviše 5.000 kuna, a služi za jačanje konkurentnosti, odnosno jačanje pozicije gospodarskih subjekata na inozemnim tržištima.

Pod mjeru osam spadaju potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine. Iznos potpore je najviše 20.000 kuna po poduzetniku, dok za poduzetnike koji su ovu mjeru koristili u 2016. godini iznos potpore iznosi najviše 10.000 kuna.

Ciljevi navedenih mjera su smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja, poticanje mikro i malih poduzetnika da koriste sredstva iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, smanjenje troškova rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno potaknuti zapošljavanje nove radne snage, povećanje konkurentnosti mikro i malih poduzetnika kroz dodatnu edukaciju i uvođenje standarda kvalitete te brojne druge.

Razvoj gospodarstva u Strategiji razvoja grada Pule

Provođenje predmetnog programa "Potpore Pula 2017“ temeljeno je na Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva, Strategiji razvoja grada Pule kroz Strateški prioritet 2.1.: Razvijati gospodarstvo temeljeno na znanju i novim tehnologijama, koji se temelji na strateškom cilju 2: Uspješno gospodarstvo i mjeri 2.1.3.: Izgradnju mreže velikih, srednjih i malih poduzeća temeljiti na stvarnim mogućnostima i potrebama tržišta te je temeljeno i na Strategiji gospodarskog razvoja grada Pule, strateški cilj 2 - Razvoj poduzetništva, Prioritet 2.1. - Razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji se provode kroz Mjeru 2.1.2. Definiranje prioritetnih djelatnosti koje će se poticati programima Grada Pule, a koje strategije su usvojene od strane Gradskog vijeća Grada Pule. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter