Milijun kuloarskih priča na HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Poštovani, HRT neće komentirati interne sastanke i kolegije. Srdačan pozdrav." Tu rečenicu će novinari i "običan" neki svijet u pravilu dobiti kao odgovor što god ozbiljnije, a vezano za rad HRT-a, pokušali pitati otkad je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Sve što nije interes za ozljeđeno rame "zvijezde koja pleše" zaslužit će ovakav odgovor. A šteta je, jer sve manje saznanja o tome što s HRT-om i njima samima smjera Radman imaju i sami zaposlenici. Stoga je strah za vlastitu sudbinu i sudbinu kuće jedino što zadnjih dana veže tih tri tisuće i nešto poprilično dezorijentiranih duša. Kuloarskih je priča zato mali milijun.

Jedna veli da su redovi pred uredom ravnatelja veliki i svakodnevni. Radman prima svakog na razgovor, ali oni iz ureda mahom izlaze zbunjeni. Situacija je komplicirana jer vrijeme leti, a aktualni vršitelji dužnosti programskih čelnika imaju mandate do sredine siječnja. Što, tko i kako nakon toga? Ne bi li mogao birati novo ljudstvo, Radman navodno vrijedno piše Statut kuće. No, makar se radi o temeljnom dokumentu HRT-a, priča se, bit će načelno napisan da bi se sve bitno rješavalo internim pravilnicima. Zabrinjava pritom neslužbena informacija da će se na osnovu novih HRT-ovih zapisa već u siječnju, pa još po hitnom postupku, u laboratoriju Ministarstva kulture krojiti nova verzija Zakona o HRT-u, makar nema ni pola godine da se zakon mijenjao. Cilj je, tvrde neslužbeni izvori, skrojiti zakon koji će ionako faraonsku poziciju glavnog ravnatelja učiniti praktički nedodirljivom.

Zaposlenici i javnost željno čekaju i pojašnjenje ravnateljeve najave da će raspisati javni natječaj za čak 40-ak odgovornih funkcija na HRT-u, dok postoji sumnja da je to samo zgodan paravan da se na Prisavlje dovede čim više ljudi izvana. Šuška se i da u budućoj programskoj viziji gotovo nema mjesta sportu na HRT-u. Puno pitanja, a malo odgovora, ponajmanje vezano za sudbinu ljudstva koje u ovakvoj situaciji zapravo radi dobar program. (Siniša PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter