Milijun eura za prvi red do mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko su ti kupci koji za luksuznu kucu tik do mora mogu izdvojiti cak osam tisuca eura po cetvornome metru? Tko to može platiti? Ta se pitanja namecu pogleda li se ponuda raskošnih kuca i vila, kojih na Poluotoku ne nedostaje, a upravo jedna takva po cijeni od 1,2 milijuna eura, odnosno osam tisuca eura po kvadratu, prodaje se u Umagu.

I dok s jedne strane vecina gradana spaja kraj s krajem, Istra ocito ima i klijentelu koja je spremna za atraktivnu kucu ili vilu s bazenom i luksuznim namještajem izdvojiti astronomsku cifru.

Ipak, agenti potvrduju da se interes kupaca uglavnom svodi na upite i razgledavanje, a ne iznenaduje ni cinjenica da su za kupnju raspoloženi i spremni uglavnom stranci. Cijenu najskupljih kuca gotovo je nemoguce otkriti jer u takvim oglasima cijena nije oglašena, vec se može doznati iskljucivo na upit.

Domaci precjenjuju ono što prodaju

- Možda bi se reklo da sve stagnira, no nama upita ne nedostaje. Strance, pretežito Slovence i Talijane, zanima prvi red do mora, i to na lokacijama od Poreca prema Umagu, a takve nekretnine u prosjeku koštaju od 600 tisuca do 1,2 milijuna eura, potvrduju iz jedne porecke agencije.

- Cinjenica je da domaci precjenjuju kuce koje prodaju, smatra jedna agentica uz Savudrije, tvrdeci da prodavatelji nude i "obicne" kuce za koje traže i do pet tisuca eura po kvadratu.

- Ponekad mi se stvarno cini da ljudi nisu normalni. Ne radi se tu o nekim luksuznim vilama s bazenima i svom mogucom opremom, vec o normalnim obiteljskim kucama koje su kupljene po cijeni od 200 do 300 tisuca eura, a sada ti isti prodavatelji za njih traže 1,5 milijuna. Mnogi bi trebali obici malo svijeta i vidjeti da se za naše cijene u inozemstvu mogu kupiti daleko kvalitetnije i vece nekretnine.



Pa, nije normalno da se stan od 42 kvadrata u Savudriji prodaje po cijeni 125 tisuca eura, dok se stan od 60 do 70 kvadrata u Trstu prodaje za najviše 60 tisuca, veli predstavnica agencije iz Savudrije. Dodaje da nije rijetkost da mnogi kupe ruševinu po cijeni od 20 tisuca eura, koliko ulože u samu obnovu, a potom tu nekretninu prodaju za 200-tinjak tisuca eura.

U jednoj pulskoj agenciji potvrduju da interes za kupnju vlada iskljucivo medu strancima, i to - Rusima. Medutim, prodaja ne cvjeta i do realizacije ponekad zna proci i nekoliko godina.

- Istra obiluje luksuzom, a mi u svojoj ponudi imamo kuce i vile koje dosežu cijenu i do pet milijuna eura. Radi se o vilama u Fažani uz samo more, a za milijun do 2,5 milijuna eura prodaju se kuce na Crvenom otoku u Rovinju, kaže agent iz Pule. Dodaje da u ponudi imaju i austrougarsku vilu u Opatiji, cija cijena trenutno iznosi cak osam milijuna eura.



- Tu i tamo se nešto luksuzno uspije prodati, što odmah popravlja statistiku agencije, ali to je rijetkost, veli agent iz Rovinja, koji u svojoj ponudi ima luksuzne nekretnine po cijeni od 400 tisuca do 1,5 milijuna eura, a za kupnju su zainteresirani iskljucivo stranci, mahom Englezi i Rusi.

Ivana Beljan, glasnogovornica Crozille, portala specijaliziranog za nekretnine, veli da reklamiraju skupocjenu nekretninu na podrucju Pazina, a rijec je, tvrdi, o turisticko-ugostiteljskom kompleksu koji se prostire na 40 hektara te se prodaje za 3,5 milijuna eura.

Vlasnici najskupljih kuca - sramežljivi

- To je najskuplja nekretnina, a sastoji se od gradevinskog i poljoprivrednog zemljišta. Gradevinsko zemljište se proteže na 9.600 cetvornih metara, a površina dosad izgradenih postojecih objekata iznosi gotovo 2.000 kvadrata, naglašava Beljan. Po njenim rijecima, jedna od najskupljih nekretnina u Istri je i vila s bazenom u Savudriji, cija cijena iznosi vrtoglavih 1,7 milijuna eura.

- Poznato je da se najskupljim nekretninama cijene rijetko objavljuju, buduci da su vlasnici vrlo sramežljivi kad je u pitanju objava cijena. Zbog cinjenice da su najcešce i sami svjesni visine iznosa koji traže, oglašivaci za cijenu ostave napomenu "na upit", ne bi li ih potencijalni kupci mogli kontaktirati te pregovarati. No, poznato je da skuplje nekretnine teže pronalaze kupce te im je i vrijeme prodaje znatno duže, veli Beljan.



Tako je na portalu Crozilla oglašeno i cijelo selo u blizini Buzeta, a cijena se, naravno, može doznat tek na upit. Rijec je o selu Bencici, u kojem se nalazi 36 napuštenih kuca i štala, a u paketu se nudi i 80 hektara zemljišta.

- Cinjenica je da se tržište napokon probudilo i gradani pokazuju sve veci interes za kupnju. No, ipak je najveci broj onih koji žele kupiti stan ili kucu manje kvadrature, dok se za one luksuznije ocekuje "navala" stranaca. Trenutno se isplati kupovati vrjednije nekretnine jer je njihova cijena dosta pala pa ako netko ima od ranije ušteden novac, pravo je vrijeme da ga potroši, napominje Beljan.


Podijeli: Facebook Twiter