Milijardu kn za vodoopskrbu u Poreču i Osijeku

Panorama starog dijela Poreča (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Panorama starog dijela Poreča (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Ugovori o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekte vodoopskrbe i odvodnje u Osijeku i Poreču, vrijedni gotovo 140 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna, potpisani su danas u Ministarstvu poljoprivrede.

Ugovore su potpisali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Osijeka Ivan Vrkić i Poreča Edi Štifanić te direktori lokalnih komunalnih poduzeća Vodovod Osijek i Usluga Poreč.

Potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić koji je istaknuo da se radi o povijesnim projektima za ova dva grada te o prva dva projekta koja će biti sufinancirana iz strukturnih fondova.

Kazao je i da je ovo apsorpcija od gotovo trećine ukupnih sredstava koja Hrvatskoj stoje na raspolaganju za drugu polovicu 2013. godine. U ovoj godini će biti pokrenuta izgradnja i realizacija projekata te ostaju još dvije godine za potpuni završetak, rekao je Grčić te napominjući da se nada da će projekte odraditi domaće tvrtke.

- Mislim da Hrvatskoj treba optimizma i ovakvih projekata, istaknuo je Grčić napominjući da je riječ o vrlo konkretnim projektima čija je vrijednost veća od milijardu kuna. Kritičarima koji kažu "niste se dovoljno potrudili, nemate projekte, nećete povući novce iz EU-fondova" poručio je "da li nakon ovoga treba uopće o tome govoriti".

Što se akreditacije tiče, Grčić je rekao da je tu odrađen kompletan posao i da će se ovih dana dobiti formalna, konačna potvrda da su hrvatske institucije potpuno spremne za obavljanje svih funkcija na korištenju strukturnih fondova.

Ministar Jakovina je naglasio da se ovim projektima doprinosi strateškim ciljevima vodnog gospodarstva, a to je povećanje stupnja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe radi poboljšanja zdravlja ljudi i boljih uvjeta zaštite okoliša.

Osvrnuo se na povećanje vodne naknade napominjući da je to razvojna naknada, služi za osiguranje dijela sredstava za ovakve projekte te je nužna da bi se svim stanovnicima u Hrvatskoj osigurala jednaka usluga, jednaka kvaliteta i dostupnost vode i sustava odvodnje.

Plišić je kazao da će se s realizacijom projekata započeti ove godine te očekuje da bi do kraja 2016. mogli biti pred završetkom.

Projekt "Poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku" ukupne je procijenjene vrijednosti 72,5 milijuna eura, a EU ga sufinancira sa 73 posto, odnosno gotovo 53 milijuna eura. Svrha projekta je poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Osijek, koja broji ukupno 135 tisuća stanovnika.

Projekt "Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Poreča" ukupne je procijenjene vrijednosti 67,18 milijuna eura, a EU ga sufinancira sa 74 posto, odnosno gotovo 50 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter