Milijarderi na putu za raj


Veliki ruski pisac Anton Pavlovič Čehov sjajno je poentirao kad je napisao: "Ako se bojiš usamljenosti, ne ženi se". Snage mu i istinitosti ne manjka ni u blistavoj tvrdnji: "Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti" ili u onoj: "Dobar čovjek se zastidi čak i pred psom".

No, jedna misao autora "Ujaka Vanje" najčešće je citirana, a glasi: "Nema, niti može biti pravednog bogatstva!". Bitno dulje od Čehovljeve misli, više od dva tisućljeća, ponavljaju se glasovite Isusove riječi iz Evanđelja po Mateju: "Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogataš ući u kraljevstvo nebesko".

No, sa svim rezervama i sumnjama o njihovoj dobrotvorstvu i milosrđu, bogataševa medalja ipak ima i tu drugu, svjetliju stranu, prije svega za tisuće životno ugroženih ljudi kojima bogataši pomažu - u hrani, stipendiranju obrazovanja, a time često i doslovnog spašavanja života u nesretnom okružju u kojem su se rodili i odrastali.

Kad je riječ o dobrotvorima iz redova svjetskih milijardera, pomoć je, logično, izdašnija.

Zadnjih tjedana u svijetu jača trend filantropije među bogatašima. Kontroverzan je aktualan primjer 37-godišnje svjetske nogometne megazvijezde Davida Beckhama. On je prije deset dana, nakon potpisivanja ugovora s francuskim PSG-om (klubom koji su svojedobno kupili izdašni arapski naftaši) javno obećao da neće primati mjesečnu plaću te da će je u cijelosti (oko 700 tisuća eura) usmjeriti na račune pariških domova za nezbrinutu djecu.

No, priča o dobroti ove engleske nogometne legende mrvu zaškripi kad se zna da je Beckham korak do potpisivanja još bitno unosnijeg ugovora s Katarskim nogometnim savezom, za usluge jednog od ambasadora svjetskog nogometnog prvenstva koje bi se  2022. trebao održati u toj zemlji.

A upravo se, iz dana u dan, iz sata u sat, očekuje buknuće ponajvećeg skandala u povijesti nogometa. Naime, ugledni France Football objavio je prošlog tjedna da je ultrabogati Katar "kupio" organizaciju Svjetskog prvenstva.

I baš zato katarske nogometne vlasti, želeći poboljšati imidž, žele angažirati dobrotvora Beckhama koji teško da nije upoznat s informacijama o prljavoj kupnji mjesta održavanja prvenstva. Usput, procjenjuje se da je Beckham ukupno "težak" oko 200 milijuna eura.

No, takav imetak sitnica je u odnosu na najbogatije ljude na svijetu, od kojih su neki sa samog trona, poput osnivača Microsofta Billa Gatesa koji niz godina daruje veliki novac na brojne adrese: za istraživanje cjepiva protiv malarije pa i za zaštitu prirode u Skradinu i slapove Krke koje je dvaput posjetio.

Zaklada Bill i Melinda Gates pokrenuta je s ciljem da se postupno u humanitarne svrhe daruje 99 posto bogatstva prvog imena informatičkoga biznisa. (Zoran ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter