Milijarda kuna za komunalni sustav Poreštine

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić (M. MIJOŠEK)
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić (M. MIJOŠEK)

Grad Poreč pred novim je izazovima. Iako su gradski prihodi smanjeni poreznom reformom, prvi čovjek grada Edi Štifanić ističe kako to neće ugroziti gradsku blagajnu, te najavljuje nove komunalne akcije. S gradonačelnikom Poreča razgovarali smo o najaktualnijim temama iz života grada.

Kako Grad planira smanjiti negativne učinke porezne reforme, vidljive kroz smanjenje prihode od poreza na dohodak?

- Nova porezna reforma koja se od početka ove godine provodi u Hrvatskoj, znatno je udarila na glavni prihod gradova i općina, a to je porez na dohodak. Odlučili smo da ne zaustavimo ukupan razvoj našeg Poreča. Naša je odluka da zadržimo postojeći, visok standard u našim vrtićima i školama, te da i dalje ulažemo u poboljšanje uvjeta za naše najmlađe, da očuvamo visoki standard u zdravstvu, da ne smanjujemo socijalna prava nego da ih povećavamo, da i dalje subvencioniramo boravak naših sugrađana u Domu za starije, da u istom obimu financiramo naše kulturne djelatnosti, sportske klubove i udruge. Također, naša je odluka da zadržimo mjere poticanja mikro, malih i srednjih poduzetnika i da svojim mjerama nastavimo stvarati nova radna mjesta. Naša je odluka da zadržimo postojeći standard održavanja zelenih površina, da ulažemo u nova dječja igrališta, da gradimo nove nogostupe radi sigurnosti naše djece i pješaka, da gradimo novu kanalizaciju, nove gradske plaže…

Kako sve to namjeravate financirati s manje novaca?

- Moramo na neki način povećati prihode proračuna grada Poreča. Ciljane projekte financirat ćemo iz EU ili domaćih fondova, nećemo povećavati cijenu vode ili cijenu zbrinjavanja otpada, nećemo dirati cijenu vrtića ili usluga u našim ustanovama. Nismo nikada uveli prirez, niti o njemu razmišljamo. Da bismo to postigli linearno smo povećali komunalnu naknadu za pet lipa po metru kvadratnom mjesečno za domaćinstva čime ćemo nadomjestiti razliku koja bi nedostajala u Proračunu. Nastojali smo da se to povećanje u što manjoj mjeri odrazi na naše sugrađane. Poreč, u okruženju sličnih, pa i većih gradova, ima jednu od najnižih komunalnih naknada i povećanje će biti takvo da će nas i dalje zadržati pri samom dnu po visini cijene. Najvećim će dijelom povećanje komunalne naknade podnijeti uslužni sektor, odnosno dvije najveće turističke tvrtke Plava laguna i Valamar Riviera, te veliki trgovački lanci koji posluju u našem gradu. U odnosu na cjelokupno financijsko poslovanje tih tvrtki, ocjenjujem da to neće bitno utjecati na njihov poslovni rezultat.

Grad Poreč u 2015. godinu ušao je s proračunom 11 posto većim od lanjskog, što biste izdvojili kao njegove najvažnije karakteristike?

- Proračun za 2015. godinu iznosi 172,5 milijuna kuna i veći je za 11 posto u odnosu na planirani proračun za proteklu godinu. Unatoč gubitku dijela prihoda od poreza na dohodak zbog vladine mini porezne reforme proračun za ovu godinu realan je i uravnotežen. Rashodi su usklađeni s prihodima, te su vrlo odgovorno planirani posebno vodeći računa da se održi ili podigne već visoki standard u društvenom i komunalnom sektoru. Udio investicija u proračunu za 2015. godinu, tako, iznosi 53,3 milijuna kuna. Za zdravstvo i socijalu se u tekućoj godini planira izdvojiti 11,4 milijuna kuna, dok će se program obrazovanja, koji obuhvaća predškolski i školski odgoj, financirati s 31,2 milijuna kuna. U komunalne usluge, odnosno za održavanje komunalne infrastrukture, planira se uložiti 17,1 milijuna kuna.

Što je najviše utjecalo na to da Grad Poreč lanjsku godinu zaključi sa značajnim plusom u proračunu?

- Prošlu smo godinu završili sa značajnim viškom prihoda nad rashodima u gradskom proračunu u visini od velikih 33,8 milijuna kuna. To nam daje odličnu startnu poziciju za ovu proračunsku godinu. Na ovaj su plus najviše utjecali povećani prihodi od komunalnog doprinosa zbog „legalizacije“, povećani prihodi od poreza na dohodak zbog rasta broja zaposlenih na području grada, davanje u zakup parkirališta Žatika, ali i financijska disciplina i odgovorno trošenje proračunskih sredstava. Uvođenjem financijske discipline i racionalizacijom u Gradskoj upravi i gradskom sustavu, uspjeli smo u potpunosti financijski stabilizirati gradski proračun. Važno je da nakon nekoliko zadnjih godina, kada je Grad kasnio s plaćanjem, više nemamo nikakvih zaostataka u plaćanjima, te smo potpuno likvidni i uredno podmirujemo sve obaveze. Želim istaknuti da nastavljamo i sa značajnim investicijama, koje se odvijaju kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, što i dokazuje činjenica da se u ovoj godini na području grada Poreča odvijaju ulaganja u ukupnoj vrijednosti oko milijardu kuna. (Dubravko GRAKALIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter