Milijarda dolara i godina dana za eliminaciju oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u srijedu u intervjuu Fox Newsu da će troškovi eliminacije sirijskog kemijskog oružja dostići milijardu dolara, te da će za uklanjanje kemijskog arsenala trebati oko godina dana.

"Smatram da je to vrlo tehnički komplicirana operacija i da traži puno, puno novca. Neki procjenjuju troškove na milijardu", rekao je.

Upitan bi li bio voljan predati kemijsko oružje američkoj vladi, Asad je odgovorio: "Kao što sam rekao, to traži puno novca. Traži oko milijardu. To je vrlo loše za okoliš. Ako je američka vlada spremna platiti toliko i preuzeti odgovornost za dopremu toksičnog materijala u SAD, zašto ne?". Asad je kazao da je spreman predati kemijski arsenal svakoj zemlji koja će preuzeti rizik da ga prihvati.

Zanijekao je da su njegove snage odgovorne za kemijski napad 21. kolovoza u blizini Damaska. Rekao je da je u to vrijeme sirijska vojska napredovala i da nije bilo potrebe da ispaljuje rakete koje sadržavaju sarin, kao što SAD tvrdi da je činila.

"Cijela priča ne drži vodu. Nije realna. Dakle, ne, nismo. Jednom riječju, nismo koristili kemijsko oružje u Guti", rekao je.

Što se tiče izvješća UN-a koje je potvrdilo da je u Siriji korišten sarin, Asad je kazao da je prerano dati definitivni komentar. "Moramo ga proučiti. Moramo o njemu raspraviti prije nego kažemo slažemo li se ili ne".

Upitan ima li poruku za američkog predsjednika Baracka Obamu, Asad je kazao: "Slušajte svoj narod. Slijedite razum svojih ljudi. To je sve", očito misleći na istraživanja javnog mišljenja koja pokazuju da se Amerikanci protive američkom napadu na Siriju.

On je također rekao da njegova zemlja nije u građanskom ratu već da su je napali deseci tisuća džihadista, većinom pripadnici al-Kaide.

"Imamo rat, novu vrstu rata s desecima tisuća džihadista iz više od 80 različitih zemalja", nastavio je. "Ono što vam mogu reći to je da 80 posto, neki kažu i 90 posto - nemamo precizne podatke - tih terorista pripada al-Kaidi i njezinim ograncima", dodao je. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter