Milijan Brkić i službeno ostao bez diplome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića "Organizacijske razine MUP-a RH" na zagrebačkoj Visokoj policijskoj školi od 10. lipnja 2011. i službeno je poništen, a odluka o tome objavljena je danas u Narodnim novinama.

"Brkić, Milijan, diploma br. 511-01-121-11-444-15 izdana 10. VI. 2011. od Visoke policijske škole u Zagrebu", navode Narodne novine u svom malom oglasniku o poništenim dokumentima.

Uz diplomu Milijana Brkića poništeno ih je još deset - Gorana Bočine, Zorana Đakovca, Krunoslava Kokića, Egona Lulića, Roberta Ljutića, Marka Matića, Marija Norca-Keve, Stipe Poljaka, Karmele Prše i Nikole Vukasa.

Predsjednik HDZ-ova nacionalnog odbora za rad Boris Kunst danas je, upitan o Brkićevom diplomskom radu, novinarima rekao da "neće govoriti o hipotetskim rješenjima" te dodao da je Brkić o tome već sve rekao.

- Predmet je daleko od sudskog rješenja, kazao je Kunst. Smatra da je ta objava u Narodnim novinama "čisti Vladin spin" kojim pokušava skrenuti pažnju s gorućih problema koje ne zna riješiti, poput obustavljanja mjera aktivnoga zapošljavanja.

Nakon što su mediji objavili priču da je prepisao diplomski rad, Brkić je novinarima u studenom prošle godine izjavio da smatra da nije napravio nikakvu nepravilnost, a pri pisanju diplomskog rada koristio se materijalima koji su mu bili stavljeni na raspolaganje.

Ostojić: MUP i DORH će dogovoriti postupanje vezano uz Brkićevo plagiranje diplome

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će MUP u koordinaciji s DORH-om dogovoriti daljnje postupanje vezano uz eventualno ispitivanje kaznene odgovornosti glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, kojem je Visoka policijska škola poništila diplomu.

Nakon što je Visoka policijska škola danas poništila Brkićev diplomski rad, kao i još desetak drugih diplomskih radova, novinari su Ostojića nakon sjednice Vlade pitali što će se događati dalje.

"Moram reći da uopće nisu bitna imena. Radi se o tome da je svakoj osobi koja plagira diplomski rad, u postupku koji je napravljen upravo na Policijskoj akademiji, oduzet stručni naziv. Daljnje postupanje je u rukama Upravnog vijeća Visoke policijske škole i o tome ću biti izvješten nakon što oni odrade svoj sastanak", rekao je.

Upitan može li škola pokrenuti utvrđivanje kaznene odgovornosti, Ostojić je rekao: "Što se tiče kaznene odgovornosti, to je sasvim druga stvar i to nije u rukama Vijeća, oni govore o statusu studenata. A što se tiče policije, ona će u koordinaciji s DORH-om dogovarati ostatak priče", rekao je.

Na pitanje kako je moguće da na Visokoj policijskoj školi toliko ljudi preda isti rad i dobije diplomu, Ostojić ističe da je ta škola bila spremna "raščistiti stvar".

"Treba reći da je Visoka policijska škola, u skladu s politikom MUP-a, bila spremna raščistiti te stvari. Podsjetio bih da su stegovni postupci i udaljavanje onih koji su to omogućili obavljeni prije godinu dana", rekao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter