Miličić: Nužne su promjene u organizaciji festivala

Ilustracija (GI)
Ilustracija (GI)

Smjena umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića i postavljanje tročlanog Umjetničkog savjeta na njegovo mjesto za sada je jedina izvjesna promjena koja očekuje Festival igranog filma u Puli. Nacrt novog pravilnika o statusu i financiranju Pulskog filmskog festivala podignuo je veliku buru u javnosti, no budući da je još do sutra na javnom savjetovanju na web stranicama Ministarstva kulture, uskoro će sve biti puno jasnije.

Znakovito je da se u promjenu pravilnika krenulo jer se u Festivalskom vijeću trebalo naći mjesto za predstavnika Udruge producenata, koji su i inicirali novosti. Postoji bojazan i da predstoje značajne organizacijske promjene u pulskoj festivalskoj logistici. U pravilnik je ubačena mogućnost da Javna ustanova Pula Film Festival segmente organizacije festivala prenese na neovisne producente, što je, doduše, činila i prije putem modela javne nabave.

Potom, po starom se pravilniku ravnatelj birao na četiri godine, ali po novom mandat Umjetničkog vijeća traje samo dvije. Iz ovoga se da zaključiti da Ministarstvo kulture pojačava svoju moć nad umjetničkim sadržajem festivala te kraćim mandatom omogućava bolju kadrovsku kontrolu. Otvoreno je i pitanje buduće uloge Udruge producenata u Festivalskom vijeću, a već je sada jasno da će imati utjecaj koji do sada nije imala i moći izravno lobirati za uvrštavanje svojih favorita u festivalski program.

Tanja Miličić, producentica Festivala igranog filma u Puli i voditeljica kina Valli, kaže da su promjene u organizaciji pulskog festivala nužne kako bi se on još bolje pozicionirao.

- Za Festival od 2007. godine, otkad je ravnateljica Zdenka Višković Vukić, radi uvijek isti tim ljudi i mislimo da nas je možda malo prerastao. Zdenka voli reći da smo tek sada na nuli, i to je točno u smislu da tek sada slijedi ono najzanimljivije, a to je razvoj. Osim što se mijenja pravilnik, i mi smo unutar Ustanove shvatili da se moramo reorganizirati i podijeliti odgovornosti i dužnosti, kaže Miličić. (B. VINCEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter