Milićev "Angelusdrom" u rovinjskom Tomi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Rovinj Art Programa, otvorena je izložba slika, odnosno priča pod nazivom "Angelusdrom" labinskog umjetnika Zdravka Milića, za kojeg viši kustos Zavičajnog muzeja Rovinj, Dario Sošić kaže da je jedan od najdosljednijih autora koji posljednje četiri decenije djeluje na Alpsko-Jadranskom prostoru.

- Motivi su još od njegovog najranijeg razdoblja u umjetničkim iskušenjima ostali gotovo identični. Započeo je obradom realnog pejzaža, najčešće istarskog, ili preciznije, okolica Raše u fantastične i metafizičke krajolike. Ta fantastična i metafizička komponenta zapečatila je njegovu maštu ali i slikarsku produkciju sve do danas. Svi su njegovi slikarski opusi razrađeni nadrealistički, fantastični motivi kojima se neprestano vraća i koji mu služe kao temeljna podloga, istaknuo je Sošić, uvodeći publiku u Milićev svijet vanzemaljskog, očaravajućeg i drugačijeg  predloška i inspiracije za Angelusdrom, izložbu koja se može razgledati do 9. rujna.

Govoreći o izložbi, Sošić tvrdi da je riječ o priči, koja autora muči baš kao i svakog dobronamjernog pojedinca. Jer, u fokusu autorovog interesa je urbana ekologija i problematika suvremene tehnocivilizacije a to je globalizacija sa svim njenim zastrašujućim mogućim posljedicama. Upravo, i Milić se sam suprotstavlja takvom ekološkom disbalansu a vlastitu pobunu ispoljava kroz ilustriranu priču, niz slika poput stripa.

- Umjetnik likovnim jezikom priča priču, motive pronalazi u svojim noćnim morama povezanim s teorijama zavjere. Autor tvrdi da ga pogađa "mučenje" kojemu nas podvrgavaju današnji mediji i cjelokupna tehnokultura. Takvoj metafizičkoj zbilji suprotstavlja istu takvu, sofisticiraniju  metafiziku. Inspiraciju nalazi u nedorečenoj povijesti i mitovima, a posebno ga zanimaju znanstveno-fantastične teorije o vanzemaljskom postanku ljudske vrste. Namjera mu je svojim ilustriranim pričama potkrijepiti vlastitu teoriju o neprirodnosti čovječanstva koje uništava prirodu oko sebe jer isto ne pripada toj prirodi. Vanzemaljsko podrijetlo ima zajedničku komponentu s tehnokulturom i današnjom globalizacijom koja je vođena iz jednog centra, toliko moćnim da je na zemlju nasadilo čovječanstvo, piše u pratećem katalog "Angelusdrom"-a Dario Sošić. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter