Miletić:Na Muzilu želimo hotele, ali i javne sadržaje

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Gradska je uprava nedavno odbila primjedbe 1.500 građana vezano za prostorno planiranje na Muzilu. Ovih je dana, pak, upravo zahvaljujući podjednakom broju glasova Puljana odlučeno o promjeni režima prometovanja na rivi. Gradonačelnika Borisa Miletića pitali smo zbog čega se u jednom slučaju odlučilo poslušati glas naroda, a u drugom se oglušilo na njega.

- Od 149 primjedbi na izmjene i dopune GUP-a, 12 ih se odnosi na planska rješenja za Muzil. Primjedba koju je potpisalo 1.503 građana u sebi sadrži protivljenje predstavljenom načinu planiranja, zbog čega se i traži odgoda planiranja, ali ne navode do kada. Osim te odgode, njihov je prijedlog bio da se iz plana makne golf igralište, ugostiteljsko-turistička te mješovita namjena i garaža, a dostavili su i prijedloge što bi htjeli da bude na Muzilu.

Spominju prostore za rekreaciju, bazene, biciklističke staze, diskoklubove, prostore fakulteta… No, veliki dio toga što predlažu već je predviđeno planom. Kada netko preda zahtjev da se nešto učini, a to je planom predviđeno, takvu se primjedbu odbija iz formalnih razloga s obzirom da je takva namjena već planirana. Ovaj plan ne razrađuje detalje, već samo određuje smjerove, stvara planske pretpostavke za realizaciju većine navedenih namjena.

- Valja dodatno pojasniti da Muzil nije u vlasništvu Grada, u čijoj je nadležnosti isključivo prostorno planiranje tog područja. U javnosti se često stječe dojam da je vojska sve prepustila Gradu. Ali to nije tako. I ono što smo dosad dobili od vojske, a to su bivše vojarne "Vladimir Gortan" i "Karlo Rojc", nije bilo besplatno - vojarnu Rojc platili smo 11 milijuna kuna. Ova područja o kojima sada govorimo nisu prepuštena Gradu, njima upravlja država putem svojeg Ureda za upravljanje državnom imovinom te su jednim dijelom u ingerenciji MORH-a. Intencija je da se Muzil otvori građanima. Ukoliko bi gledali cjelokupno područje Muzila, tamo je predviđena izgradnja na 12 posto površine. Izgradnja se odnosi na hotele, ugostiteljske sadržaje, stanovanje, javne putove i sadržaje. Nemojmo zaboraviti da je predviđeno puno javnih sadržaja - kulturni centar, muzej, botanički vrt…

- Tko će upravljati tim javnim sadržajima?

- O tome odlučuje vlasnik, a vlasnik je država.

- Ali država će sutra to dati u koncesiju.

- Moguće je da će biti koncesionar.

- Znači da li to da će javnim sadržajem upravljati privatni sektor?

- Što se tiče muzeja, za njega je zainteresirano Ministarstvo kulture i naši postojeći muzeji. Ali dodjeljivanje koncesionaru ili koncesionarima ne znači isključivanje javnosti.

- Grad, dakle, na Muzilu neće upravljati nikakvim javnim sadržajem?

- Postoji jedan dio koji će biti obuhvaćen koncesijskim odobrenjima - govorimo o pomorskom dobru, a što se tiče drugih dijelova, stvar je kako ćemo se dogovoriti s državom. Usvajanjem ovog PPU-a prvi puta imamo mogućnost zatražiti od države prepuštanje tog područja Gradu Puli. Želim naglasiti da je planirana izgrađenost na svega 12 posto površine, a da 88 posto ostaje zeleno, u što je uključen botanički vrt, javni park, golf igralište…

- Koje će biti ograđeno?

- U svim našim smjernicama i dokumentima propisano je da Muzil mora biti otvoreno područje.

- Teško je povjerovati da će golferi trpjeti pse koji eventualno zalutaju na greenove.

- Na Brijunima trpe jelene, srne, zečeve i druge životinje pa ne vidim zašto ne bi isto bilo i na Muzilu. Vjerojatno se zbog sigurnosti ljudi ipak neće moći baš šetati ispred golf pucališta.

- Osim primjedbi građana, odbili ste i onu koju je uputilo javno poduzeće Hrvatske šume. Zbog čega ne želite slušati nikoga tko Vam sugerira da trenutno prostorno planiranje Muzila nije najbolje rješenje?

- Činjenica je da je Zakonom o šumama točno definirano tko je nadležan za davanje suglasnosti, a to je Ministarstvo poljoprivrede. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter