Miletić: Zašto državne nekretnine zjape prazne?

Novinar u moru! (foto Altum mare)
Novinar u moru! (foto Altum mare)

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić uputio je, na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zašto Vlada Republike Hrvatske godinama ne poduzima ništa po pitanju neiskorištene državne imovine u Istri, poljoprivrednog i turističkog zemljišta, odnosno bivše vojne imovine, poput bivšeg vojnog aerodroma i poluotoka Muzil. Miletić napominje da je neobvezujući međunarodni natječaj raspisan još u studenom 2015, ali Vlada nije nakon toga ništa poduzela. Naglasio je da stavljanje neiskorištene državne imovine u funkciju razvoja u vrlo kratko vrijeme moglo pridonijeti značajnijem turističkom i gospodarskom rastu našeg poluotoka, ali i cijele Hrvatske.

- IDS-u je takav nemar države jednostavno nerazumljiv i neprihvatljiv, kazao je predsjednik IDS-a dodajući da, s jedne strane, imamo bivše vojno zemljište koje zjapi prazno, zapušteno te predstavlja čak i određenu sigurnosnu ugrozu, a s druge strane imamo zainteresirane investitore, domaće i strane, koji bi htjeli investirati i otvoriti nova radna mjesta.

- To se ne događa zbog toga što država, kao vlasnik, ne raspisuje javni natječaj kako bi poduzetnici mogli ulagati. Samo za Muzil, istaknuo je Miletić, država bi godišnje mogla uprihoditi preko 40 milijuna kuna samo od PDV-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da ministar financija prikuplja podatke o neaktivnoj imovini države kako bi se ona stavila u funkciju te poručio predsjedniku IDS-a da ima njegovu podršku i da se nada da će zajednički iznaći rješenje. Predsjednik IDS-a je odgovorio da "Hrvatska šalje jasnu poruku poslovnom svijetu kad raspiše međunarodni natječaj u studenom 2015. godine, i nakon toga, dvije renomirane svjetske tvrtke iskažu interes i prođu gotovo dvije godine, a mi ne poduzmemo ništa". (D. G.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter