Miletić zabrinut zbog smrada kod Pošte

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na aktualnom satu Gradskog vijeća na pitanje oporbenog vijećnika HSU-a Roberta Fabrisa da kako je moguće da se nakon utrošenih 240 milijuna kuna u kanalizacijski sustav dogodi da se Flaciusovom ulicom širi nesnosni fekalni smrad, gradonačelnik Boris Miletić otvoreno je priznao zabrinutost. Fabris je, inače, istaknuo i da se za smrad prošle godine optuživalo kišno razdoblje, a sada velika suša i neizgrađeni fekalni kanal iako je Flaciusova dvije godine bila raskopana. Pritom je istaknuo i smrad na Valsalinama, Mornaru i Lungomareu.

Riješiti se smrada

- Zabrinut sam zbog širenja neugodnih mirisa kod Pošte, veliko je to opterećenje za građane koji žive u centru grada, ali i sve prolaznike tom lokacijom. Od trgovačkog društva Pragrande d.o.o. sam zatražio da poduzmu sve u njihovoj moći da bi se riješio taj problem. Koliko sam upoznat u kanal su čak bačeni enzimi koji razgrađuju fekalije. Međutim, treba se znati i da projekt izgradnje pulskog kanalizacijskog sustava nije zgotovljen. Uspjeli smo spriječiti zagađenje zaljeva, izgradili obalni kolektor, ali čeka nas još dosta posla, prije svega kanal koji prolazi ispod Ulice Sergijevaca koji i završava kod Pošte. To moramo dovršiti, rekao je gradonačelnik.

- Za Mornar i Valsaline vjerujem da je to zbog preljevne stanice na tm području, a za Lungomare jer još uvijek imamo mehanički pročistač 1. stupnja. U završnoj smo fazi izrade projektne dokumentacije kako bi izgradili moderan pročistač 3. stupnja, zatvoreni sustav koji neće ispuštati neugodne mirise. Insistiram da za taj projekt povučemo što više sredstava iz europskih fondova kako ne bi pao na teret poreznih obveznika, odnosno građana, poručio je Miletić.

Fabris je gradonačelniku postavio i zahtjev za uređenjem parkova s obje strane Arene koji su zapušteni i opasni, te ruglo grada i pokazatelj nedovoljne brige za svojim najvrjednijim spomenikom, te podsjetio da velik prihod u amfiteatru ubire Arheološki muzej Istre. I s tom konstatacijom se Miletić složio, vjerujući da će Grad u suradnji s AMI-jem učiniti pojas oko Arene ljepštim jer, istaknuo je Miletić, u prvih sedam mjeseci ove godine Pula bilježi pet posto više dolazaka turista i šest posto više noćenja nego rekordne prošle godine. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter