Miletić: Vladajući pokazuju nerazumijevanje prema Istri

Vedran Leutar i Mihaela Cvek (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Vedran Leutar i Mihaela Cvek (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Odbijeno je svih 25 amandmana koje je Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-ja podnio u Hrvatskom saboru na Prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu. Taj potez vladajuće većine Boris Miletić, predsjednik IDS-a, ocjenjuje "izuzetno nekorektnim prema svim građanima Istre, Liburnije, Rijeke i Kvarnera". Odbijeni proračunski amandmani odnosili su se na kapitalne projekte u javnoj infrastrukturi, obrazovanju, zdravstvu i skrbi za starije u ukupnoj vrijednosti od 345,6 milijuna kuna.

- Naši amandmani bili su realni i prije svega nužni kako bismo zadržali postojeće standarde i krenuli s prijeko potrebnim infrastrukturnim projektima, kazao je Miletić, dodajući da vladajući time ne pokazuju nikakvo razumijevanje prema građanima regije koja godišnje uplaćuje u centralnu blagajnu milijardu kuna više no što joj se vraća.

- Iza ove brojke stoji nemjerljiva količina uloženog truda i napornog rada naših sugrađana, a država im se zahvali dajući im tek mrvice, naglasio je Miletić, podsjetivši da je Vlada za Istarsku županiju predvidjela tek 0,13 posto državnih rashoda.

Predsjednik IDS-a smatra da građani Istre zaslužuju puno više.

- Naši sugrađani s punim pravom očekuju kvalitetnije usluge te da im se kroz realizaciju razvojnih projekata barem djelomično vrati višak koji su uplatili. Mi ne želimo ovisiti o dobroj volji pojedinih ministara ili amandmanima tražiti dodatna sredstva za ključne infrastrukturne projekte. Želimo da se novac koji je ovdje stvoren tu i uloži. Zato ćemo i dalje inzistirati na prijeko potrebnoj decentralizaciji Hrvatske, jer današnji trom i neučinkovit državni ustroj koči najrazvijenije regije, a nije od koristi ni manje razvijenim sredinama, zaključio je Miletić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter