Miletić: Vlada tolerira ustaštvo i skriva se iza povjerenstva za suočavanje s prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zašto tolerirate ustaške i fašističke simbole u našem društvu, zapitsao je saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tijekom Aktualnog prijepodneva kojim je započela šesta sjednica devetog zasjedanja Hrvatskog sabora. "Našim prijedlogom dopuna Kaznenog zakona kojima bi se strogo kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima otvorili smo vam prostor da se pozicionirate kao moderna, proeuropska Vlada i da učinite ono što su druge europske države već učinile, rekao je Miletić.

"Umjesto toga, napravili ste presedan i poslali vrlo jasnu političku poruku da ćete tolerirati vrijednosti koje propagira ustaški režim - mržnju, teror i netoleranciju prema svima koji su drugačiji," istaknuo je Miletić i podsjetio kako je riječ o režimu koji je „uveo rasne zakone na temelju kojih su pogubljene desetine tisuća Židova, Roma, Srba i pripadnika drugih nacionalnosti, a samo u logoru Jasenovac ubijeno je nekoliko tisuća djece“.     "Govorimo o režimu koji je službeno prihvatio nacističko zakonodavstvo i provodio politiku brutalne rasne i nacionalne nesnošljivosti na temelju koje su tisuće ljudi odveden u logore i mučki ubijane," kazao je Miletić naglasivši još da je taj isti režim prodao dijelove Hrvatske Italiji.

"Zbog svega toga osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje. Sav demokratski svijet jasno je rekao da je nacizam, uz fašizam, a time i ustaštvo, najveće zlo 20. stoljeća - zašto vi to odbijate učiniti", upitao je IDS-ov zastupnik predsjednika Vlade Plenkovića.

"Mlada smo demokracija, imamo nisku razinu političke i građanske kulture i baš zato institucije moraju imaju odgovornost obrazovati javnost i slati jasne i nedvosmislene poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu," zaključio je Miletić uz ponovljeno pitanje premijeru - „Zašto Vaša Vlada to ne učini? Zašto dopuštate normalizaciju fašističkih vrijednosti u Hrvatskoj?“

U svom odgovoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je doprinos IDS-a, te ponovio tvrdnju kako Vlada osuđuje ustaštvo te da namjerava riješiti ovo pitanje na cjelovit način i to osnivanjem povjerenstva koje treba raspravljati o autoritarnim režimima.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić odgovorio je premijeru da ga njegovi postupci demantiraju, jer bi u protivnom dao ukloniti ploču s natpisom „Za dom spremni“. Istaknuo je kako je uloga institucija da šalju jasne, nedvosmislene i odlučne poruke koje se tiču ključnih vrijednosti u društvu.

"Molio bih vas da se ne skrivate iza povjerenstava, dovoljno je da se ugledate na svoje sestrinske stranke u Njemačkoj pa ćete vidjeti kako se stvari učinkovito, brzo i jasno rješavaju. Za razliku od njih koji su jasno rekli da je zlo – zlo, vi se odbijate jasno odrediti prema režimu kojeg je cijeli svijet osudi. Time ste širom otvorili vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu," napomenuo je Miletić.

Predsjednik IDS-a je zaključio da vjeruje u razboritost i odgovornost saborskih zastupnika. -

"Siguran sam da će za naš prijedlog glasati svi zastupnici koji vjeruju u vrijednosti slobodne, antifašističke Europe, uključujući, naravno, vladajuće koalicijske partnere, zastupnike HNS-a i nacionalnih manjina," poričio je Miletić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter