Miletić: Vlada je pozvala na normalizaciju ustaštva u javnom prostoru


Odluka Vlade premijera Andreja Plenkovića kojom se odbija prijedlog izmjena Kaznenog zakona što ga je podnio saborski Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i LRI-ija po kojem se isticanje ustaški simbola - uključujući i pozdrav "Za dom spremni" - kažnjavalo zatvorskim kaznama, izazvala je veliku pozornost na političkoj scenu.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić oštro poručuje kako je "današnjim potezom Vlada službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru."

"To je potez bez presedana u suvremenoj Europi! Zbog toga ćemo o svemu odmah informirati zastupnike u Europskom parlamentu, kao i sve relevantne institucije. Siguran sam da Hrvatska, sasvim opravdano, može očekivati oštru međunarodnu reakciju," naglašava Miletić i dodaje: "Osuda ustaštva nije političko nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je danas jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo desetke tisuća života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i širom otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu."

"Sad je sve na zastupnicima. Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe - ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje," kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Premijer Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sjednici Vlade u četvrtak ponovili su kako Kazneni zakon već sankcionira poticanje na mržnju i nasilje, te istakli kako čekaju da se o problemu izjasni Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je na sjednici kako je Vijeće poodmaklo u svom radu te da je prvi njihov cjeloviti dokument, "koji se općenito odnosi na naš stav prema totalitarnim sustavima i kulturu sjećanja poprilično usuglašen među članovima Vijeća".

"Što se tiče preporuka za zakonsko reguliranje, Vijeće je za sada izradilo izvanredan dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Europe i kada ti dokumenti budu zreli Vlada će razmotriti zakonsko reguliranje tih pitanja," kazao je Plenković.     Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter