Miletić: Već imamo obilježja regije

Jednoglasno izglasana Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre (M. ANGELINI)
Jednoglasno izglasana Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre (M. ANGELINI)

Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, koju je 29. listopada usvojila Skupština Istarske županije, a kojom se izražava jasan stav o neupitnosti autonomije Istre kao regije u Republici Hrvatskoj, jednoglasno je prihvatilo pulsko Gradsko vijeće na današnjoj tematskoj sjednici. Gradonačelnik Boris Miletić u uvodnom je izlaganju rekao da ima puno razloga zbog čega se Deklaracija treba donijeti, počevši od povijesnih, kulturoloških, gospodarskih i inih razloga.

Istaknuo je Istra povijesna regija, višeetička, višekulturalna i višejezična zajednica u kojoj svaki građanin uživa pravo na izražavanje, poštovanje. Podsjetio je na borbu za istarski Statut, na istarske posebnosti te put Istre koja je još od 90-ih putokaz prema EU-u. Podsjetio je također na preseljenje institucija poput Trgovačkog suda u Rijeku, kazavši da se može razgovarati o racionalizaciji, no da kriteriji moraju postojati.

- Radi se zapravo o pripremi da se Istra na mala vrata utopi u njoj neprirodnu regiju Like i primorsko-goranske županije, rekao je Miletić, dodajući da se ovim nacrtom Zakona o regionalnom razvoju još više centralizira država. Rekao je, među ostalim, da se Istra ne može promatrati samo kao jedna od županija jer već ima obilježja regije, podsjećajući na Statut te himnu i grb na zastavi Republike Hrvatske.

Deklaracija je zapravo zaštita i očuvanje istarskog identiteta, rekao je Miletić te pozvao vijećnike bez obzira na političke boje da glasaju za Deklaraciju. Usprkos raspravi koja je uslijedila, i koja je, kako je to slikovito opisao Radovan Cvek (HSU) otišla i u lijevo i u desno, pulski su vijećnici jednoglasno izglasali Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter