Miletić: U IDS-u se razmišlja i o samostalnom izlasku na izbore

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je u subotu kako za tu stranku treba biti prostora u budućoj Vladi lijevo-liberalnog centra i da nikakva koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir jer su "ideološke razlike prevelike", a u IDS-u se razmišlja i o samostalnom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore.

"Priželjkujem da IDS participira u novoj Vladi jer vjerujem kako imamo sposobne ljude koji mogu doprinijeti razvoju Hrvatske. To smo pokazali i u ovom mandatu, gdje su u resorima kojima su povjereni na upravljanje učinjeni kvalitetni pomaci unaprijed", rekao je Miletić u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija. Ponovio je kako IDS za buduće dogovore i pregovore s partnerima vladajuće koalicije želi isključivo razgovarati o sadržaju i programu, a posebice o pitanju decentralizacije". "Upravo je decentralizacija bila 21. točka Plana 21, a po tom pitanju", ocijenio je, "ništa se nije napravilo, nego je učinjen korak natrag jer je država dodatno centralizirana".

"Jake regije znače jaku državu. Mi držimo da lokalna i regionalna razina trebaju biti učinkovitije, a da bi mogle biti učinkovitije trebaju alati i ovlasti. Ne bježimo od odgovornosti", rekao je Miletić dodavši kako sada IDS traži čvrsta jamstva, jer nije dovoljan samo program nego jamstva da će se to ispuniti. Naglasio je kako treba potpisati kvalitetan sporazum u kojem će biti jasno definirani "osigurači da će se to doista ispoštovati".

Na pitanje hoće li IDS na kraju ipak samostalno izaći na izbore, Miletić je istaknuo kako se IDS u proteklih 25 godina pokazao kao dosljedna i vjerodostojna stranka i bio čvrsta opozicija HDZ-u. "Prije osam godina, 2007. godine IDS je samostalno izašao na izbore i ostvario kvalitetan rezultat. Držim da imamo stabilno biračko tijelo i da je to moguće i sada ostvariti. Uostalom postoji i određena razmišljanja i računica da bi na taj način lijevi-liberalni centar u osmoj izbornoj jedinici mogao ostvariti bolji rezultat nego jednom koalicijskom listom" - poručio je Miletić dodavši kako građanima nije važan sastav Vlade nego sadržaj. Josipović je ljevičar, a Čačiću nije ideološki problem biti u Vladi lijevog ili desnog centra U prilog tome ustvrdio je kako u programu stranke Ive Josipovića postoji značajno mjesto koji se odnosi na regionalizam i decentralizaciju međutim, kako je rekao "za Josipovića vjerujem da je ljevičar, no Čačić se nije jasno opredijelio po tom pitanju".

"Čak, štoviše, mislim da njemu nije ideološki problem sudjelovati u Vladi lijevog ili desnog centra. IDS-u je to problem", rekao je Miletić. Na pitanje kako komentira činjenicu da SDP još uvijek računa na IDS jer kažu da se "koalicijski sporazum može se potpisati i etapno", predsjednik IDS-a je izrazio sumnju da je SDP stalo do toga. "Ako je SDP-u doista stalo do toga, onda bi se nakon više razgovora ipak raspravljalo o programu i o decentralizaciji i dobili povratne informacije što oni u SDP-u o tome misle", rekao je.

"Na zadnjim parlamentarnim izborima ova koalicija osvojila je 11 mandata u osmoj izbornoj jedinici i vjerujem da lijevi liberalni centar može i dalje računati na taj broj mandata. Kako će se oni rasporediti, vidjet ćemo" - odgovorio je Miletić na pitanje kakav očekuje izborni rezultat koalicije lijevo-liberalnog centra. U slučaju IDS-ovog samostalnog izlaska na izbore, Miletić je rekao da bi uspjeh bilo osvajanje tri saborska mandata kako bi imao svoj Klub zastupnika. "Kada bi ostvarili i četvrti mandat to bi bio izvrstan uspjeh, a kada bi polučili dva mandata to bi onda bio neuspjeh nakon čega bi svoj mandat stavio na raspolaganje" - naglasio je Miletić dodavši kako će se IDS u iduće četiri godine zalagati da Istra mora zadržati samostalnost svoje regije i to je, ističe, "nulta točka bilo kojeg programa suradnje s koalicijskim partnerima". Na pitanje kako komentira premještanje Ureda predsjednice po Hrvatskoj, Miletić je istaknuo kako su svi predsjednici do sada voljeli dolaziti u Istru i to nije nikakva novost. Najavio je da će predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović izvijestiti o projektima u Istri znajući pritom "da njezine ovlasti nisu takve da mogu značajno doprinijeti njihovoj realizaciji". Govoreći o slučaju prihvata izbjeglica i prognanika iz Sirije i Afganistana, Miletić je rekao da je Istra već pokazala i dokazala za vrijeme Domovinskog rata kako se zna brinuti o ljudima. "Moramo razmišljati kako pomoći tim ljudima te adekvatno ih zbrinuti. Mislim da nije dobro zbrinuti ih u bivšim vojnim objektima jer su to nehumani uvjeti s obzirom na to da su ti objekti razrušeni i nisu primjereni za prihvat ljudi. Najbolje je napraviti nekakav kamp i ljudima ponuditi zdravstvenu i socijalnu skrb", smatra Miletić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter