Miletić: U IDS-u nismo zaprimili službeni zahtjev SDP-a

Boris Miletić (M. ANGELINI)
Boris Miletić (M. ANGELINI)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je rekao kako njegova stranka od SDP-a još nije zaprimila nikakav službeni zahtjev za razgovorima oko koalicijske suradnje za predstojeće parlamentarne izbore.

"Naša opcija je vrlo jasna. Mi smo isključivo za programsku koaliciju, koja se mora temeljiti na konkretnim projektima i politikama za iduće mandatno razdoblje", izjavio je Miletić za Hinu u Barbanu, gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi "Trka na prstenac".

Dodao je kako je sada "loptica na SDP-u", odnosno da je SDP taj koji mora ponuditi konkretan program oko kojega mogu razgovarati. Naglasio je kako je za IDS ključan program decentralizacije države, te stoga očekuje da se s konkretnim programima i projektima sretne i razgovara s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem, nakon čega će biti jasnije mogućnosti koji su modaliteti daljnje suradnje.

Predsjednik IDS-a potvrdio je informaciju kako se prije tri dana sastao s Ivom Josipovićem, predsjednikom stranke "Naprijed Hrvatska" i bivšim predsjednikom Republike i sadašnjem , ali tom prigodom "nije bilo govora o politici, niti o eventulanoj suradnji i koaliciji".

Milanović: IDS je dio Kukuriku koalicije i vrata su im širom otvorena

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je u nedjelju kako je IDS dio Kukuriku koalicije te su mu vrata za daljnju koalicijsku suradnju širom otvorena, ali i istaknuo da u Istru, odnosno Barban gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi "Trka na prstenac", nije došao sređivati stanje u koaliciji.

"U koaliciji je pet stranaka, a ja sam predsjednik samo jedne stranke. Ona je možda najveća, ali tu su još i HNS, HSU i Laburisti te ona prava, autentična seljačka stranka. Ja nisam njihov pregovarač, ne mogu pregovarati u njihovo ime, no mi ćemo ovaj tjedan gotovo sigurno potpisati ugovor o zajedničkom izlazku na izbore", izjavio je Milanović novinarima. Naglasio je kako je IDS član Kukuriku koalicije te da SDP i IDS zajedno djeluju već 3,5 godine.

"Mi dosta dajemo Istri, što ne znači da ne dajemo drugima. Previše smo centralizirani, to želimo mijenjati, doduše ne kroz pet do osam regija, nego na neki drugi način", poručio je i dodao kako je "IDS tu" te da treba potpisati ugovor o suradnji, jer to od SDP-a traže i drugi partneri. Novinare je zanimalo i je li Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice ukoliko se izbjeglička ruta preusmjeri prema Hrvatskoj, na što je Milanović rekao kako je gotovo nemoguće da se u Hrvatskoj dogodi ono što se dogodilo Makedoniji.

"Ja sam od prvog dana i u Hrvatskoj i na Europskom vijeću i među premijerima Europskog vijeća govorio da smo mi zemlja koja je, kada je bilo najteže, dobila tuđu pomoć. Stoga smo u skladu sa svojim mogućnostima koje su male, ali postoje, spremni pomoći i to ćemo i napraviti", istaknuo je. Ustvrdio je kako ne očekuje da će se izbjeglička kriza preliti u Hrvatsku, ali i naglasio da, ukoliko do toga ipak dođe, "moramo biti ljudi, imati srca i dati sve od sebe, a ne biti sitne gazde i sitni žicari".

"Ima i takvih u Hrvatskoj, ali ih je jako malo", dodao je. Milanović je poručio kako su u rješavanju izbjegličke krize i pomoći izbjeglicama najmanji problem financije jer, kazao je, postoje esursi i izvori iz kojih se to može financirati, ponovivši kako ne očekuje da će se to dogoditi Hrvatskoj. "Hrvatska nije cilj i meta, no tu se ne radi o vrećama kupusa, tu su u pitanju ljudi koji su očajni i bježe iz teške situacije te ih ne možete dočekati pendrecima", istaknuo je premijer. Upitan ima li država strategiju za prihvat izbjeglica odgovorio je kako Hrvatska ne može imati strategiju mimo EU, "koja nema strategiju i ovo ju je dočekalo kao iznenađenje".

"Njemačka će ove godine primiti gotovo milijun ljudi, a Hrvatska će, naravno, pomoći. Jedan od naših najvećih brodova je trenutno kod Sicilije gdje sudjeluje u spašavanju ljudi. Dakle, tu smo, nećemo bježati od odgovornosti i Hrvati će biti solidarni", zaključio je Milanović. Novinari su ga pitali i ima li saznanja da su egipatske službe ubile osobu koja je bila upletena u ubojstvo otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, na što je odgovorio kako je upoznat s tim, ali nažalost sa zakašnjenjem.

"Ne mogu ništa komentirati, imam informaciju, no kao što znate, mogućnosti su nam ograničene", rekao je. "Trci na prstenac" u Barbanu osim premijera Milanovića u nedjelju su nazočni i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te bivši predsjendici Ivo Josipović i Stjepan Mesić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter