Miletic: Tražimo rješenja za što bezbolnije prometovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem mjeseca trebao bi poceti završni dio gradnje obalnog kolektora pulske kanalizacije duž rive. Projekt, koji bi trebao trajati 17 mjeseci, izazvat ce velike promjene u Puli, za pocetak u prometu.

No važnost obalnog kolektora prevelika je da bi se odgadao dovršetak najzahtjevnije dionice koja se financira bespovratnim sredstvima inozemnih institucija kroz projekt Jadran II. Od ukupno 114 milijuna kuna 42 posto ili gotovo 50 milijuna kuna cine bespovratna sredstva.

O znacaju obalnog kolektora, zahvaljujuci kojem ce se prekinuti stoljetna tradicija ispuštanja fekalnih voda u Pulski zaljev i omoguciti cišcenje i uredenje zaljeva, razgovarali smo s gradonacelnikom Borisom Mileticem.

- Izgradnja kanalizacije i njenog obalnog kolektora na rivi preduvjet je buduceg razvoja jer se jedino tako može zaštititi Pulski zaljev i osigurati povratak Pule moru. Želimo da s novom rivom Pula zaživi u duhu pravog mediteranskog grada, no bez rješavanja kanalizacije naprosto ne možemo ozbiljno razmišljati o razvoju i sadržajima na rivi, pojašnjava gradonacelnik.



- Obalni kolektor na rivi posljednja je dionica cjelokupnog sustava cijom ce se izgradnjom fekalne vode preusmjeriti na procistac otpadnih voda, a njegova izgradnja jedan je od prioriteta Grada. Naime, u 2012. godini mi i dalje fekalnu kanalizaciju ispuštamo u podmorje pulske rive, što je nedopustivo, neodgovorno i neprihvatljivo prema okolišu, smatra Miletic.

Gradska uprava stoga je, kaže, u suradnji s Herculaneom izradila brošuru o gradnji kanalizacijskog sustava koju ovih dana gradani pronalaze u svojim poštanskim sanducicima zajedno s racunima.

- Ideja je bila da gradanima temeljito, jasno i kvalitetno predstavimo ovaj projekt. Osim povijesnih cinjenica o nastajanju pulske kanalizacije, tu se nalaze svi relevantni podaci kao što su ukupni trošak projekta. Opisano je aktualno stanje kanalizacije te predstavljeno što se sve planira izgraditi.

U izradi brošure sudjelovali su strucnjaci koji se bave ovom problematikom pa gradane pozivam da je procitaju da bi dobili odgovore na  pitanja vezana uz ovaj važni projekt, kaže Miletic i dodaje da mu je jasno da dugotrajni i opsežni radovi iziskuju veliku kolicinu strpljenja gradana.

- Tijekom radova promet u Puli neminovno ce trpjeti, što ce gradanima donekle otežati svakodnevno funkcioniranje. No, izgradnja obalnog kolektora naprosto je neophodna ako govorimo o daljnjem razvoju grada i zaštiti okoliša, što u konacnici ostavljamo svojoj djeci u naslijede.

Odjel za komunalni sustav i imovinu Grada, kao i Savjet za promet, u suradnji s komunalnim poduzecima Pulapromet i Pulaparking, stoga intenzivno radi na iznalaženju optimalnih rješenja i alternativnih prometnih pravaca da bismo omogucili što bezbolnije prometovanje za vrijeme trajanja radova, najavljuje Miletic.

Rješenja preregulacije prometa u središtu grada bit ce poznata pocetkom iduceg tjedna.

Gradskoj upravi je jasno da ce, koliko god se prometni strucnjaci trudili odabrati najpovoljnije rješenje, zatvaranje prometnice na rivi izazvati puno prometnih problema i negodovanje gradana.

Krajnji rezultat bit ce duboko ispod zemlje i nakon asfaltiranja prometnice nece se vidjeti pa gradonacelnik apelira na razumijevanje i strpljenje.

- Želim još jednom zahvaliti svim sugradanima na dosadašnjem razumijevanju te ih pozivam na dodatno strpljenje jer je ovaj projekt svojevrsni generacijski dug prema zaštiti okoliša. Zaštita Pulskog zaljeva dugorocno ce se odraziti na kvalitetu života u Puli i u estetskom, ali i sadržajnom smislu buduci da vizija nove gradske rive podrazumijeva niz sadržaja koji ce služiti gradanima i turistima.

Kao gradonacelnik, ali i kao gradanin Pule, iznimno se veselim danu kada cemo vidjeti i osjetiti konacne rezultate svih ovih napora i ulaganja, kaže Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter