Miletić: Suradnja liberalnih stranaka temeljit će se na konkretnim politikama i projektima

U ovom prostoru malo tko želi društvo
U ovom prostoru malo tko želi društvo

Medijske najave o mogućem stvaranju koalicije stranaka liberalnog centra, odnosno IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno još ne znače da je stvoren novi politički savez koji će zajedno izaći na naredne europske, parlamentarne i(li) predsjedničke izbore. U nizozemskom gradu Amsterdamu, gdje je prošlog vikenda održan kongres europske ALDE stranke, susreli su se čelnici IDS-a, GLAS-a i Pametnog Boris Miletić, Anka Mrak-Taritaš i Mirjana Puljak, te europarlamentarci Ivan Jakovčić i Jozo Radoš, a razgovaralo se i o zajedničkom političkom nastupu koji su predstavnici GLAS-a predložili još prije nekoliko tjedana.

- Razgovori koje vodimo sa strankama GLAS i Pametno logičan su slijed svega što se događa u hrvatskoj politici. Tu prije svega mislim na bahatost i agresivnost konzervativnih opcija koje građanima tjeraju strah u kosti i Hrvatskoj sigurno ne nose ništa dobro, kaže Boris Miletić, predsjednik IDS-a i dodaje da još nije definiran oblik međusobne suradnje liberalnih stranaka.

- Naše tri stranke najglasniji su zagovornici moderne, progresivne i liberalne Hrvatske. Svi smo vrlo odlučni i jasni kad je u pitanju zaštita ljudskih i građanskih prava. Oblik naše eventualne suradnje zasad je manje bitan. Svaki potencijalan dogovor temeljit će se prije svega na konkretnim projektima i politikama. To je oduvijek bila i ostat će politika IDS-a, objašnjava Miletić koji pozdravlja što su se i navedene dvije manje hrvatske liberalne stranke našle među članicama ALDE grupacije.

- Veseli me činjenica što su se stranke GLAS i Pametno upravo ovog vikenda priključile liberalnoj asocijaciji stranaka unutar ALDE Party na nivou čitave Europe. Zasad je nama u Hrvatskoj bitno stvoriti ozbiljnu i odgovornu grupaciju koja će se glasno oduprijeti svim nazadnim tendencijama i koja će se bez zadrške boriti za otvorenu, europsku, modernu i decentraliziranu Hrvatsku, naglašava predsjednik IDS-a Miletić.

Europski zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić potvrdio je u medijima da je sastanak u Amsterdamu stvorio tek "prve kontakte" u vezi možebitne koalicije liberalnih stranaka. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter