Miletić: Siguran sam, Most će respektirati regiju Istru

Miletić: Ostvarili smo fenomenalan rezultat! (N. LAZAREVIĆ)
Miletić: Ostvarili smo fenomenalan rezultat! (N. LAZAREVIĆ)

- Zadovoljni smo trima saborskim mandatima koja smo osvojili u nedjelju, ističe Boris Miletić, prvi čovjek IDS-a i novi saborski zastupnik te objašnjava da će ti mandati svakako ostati na ljevici. Ali, uz neke uvjete.

- IDS je jasno poručio da će podržati koaliciju Hrvatske raste, što se u dijelu medija već prihvaća kao bezuvjetna podrška. Ali, ima li nekih uvjeta za podršku u slaganju saborske većine ili za ulazak u novu koaliciju sa SDP-om (i partnerima) bude li potrebno?

- Naša podrška nije bezuvjetna. Da smo htjeli bezuvjetno podržati Vladu, bez ikakve garancije da će se građanima isporučiti ono što im je bilo obećano, poput decentralizacije zemlje, ne bismo se odlučili za samostalni izlazak na izbore zajedno s PGS-om i Listom za Rijeku.

Odlični rezultati izbora jasno pokazuju da su građani prepoznali našu vjerodostojnost i dosljednost u borbi za interese naših regija. Osvojili smo puno više glasova nego na izborima 2007., i to u puno težim uvjetima, i potvrdili se uz dvije najveće stranke kao najstabilnija hrvatska stranka.

- SDP je u gradu Puli dobio više glasova od IDS-a, je li vas to iznenadilo?

- IDS na ovim izborima bilježi odlične rezultate u svim istarskim gradovima. Osvojili smo najviše glasova u čak sedam gradova. Ako pogledate brojke, vidjet ćete da u Puli bilježimo rast u odnosu na parlamentarne izbore 2007., dok SDP u Puli bilježi značajan pad u odnosu na podršku koju su imali na tim izborima, s tim da je taj pad zapravo još veći jer su sad izašli na izbore u koaliciji s nekoliko stranaka.

- Kako komentirate uspjeh Mosta nezavisnih lista? Je li riječ samo o protestnim glasovima?

- Most je polučio odlične rezultate i ovim putem im čestitam. Oni imaju velik potencijal u ovom trenutku, a hoće li ga iskoristiti i kako, pokazat će vrijeme. Nadam se da će biti konstruktivni i da će gledati kako doprinijeti izgradnji prosperitetne i tolerantne Hrvatske.

IDS može surađivati isključivo s onima koji garantiraju da će Istra i dalje ostati samostalna regija. S obzirom na to da Most u svom programu ima decentralizaciju i da u vodstvu Mosta ima puno predstavnika lokalne samouprave, vjerujem da oni dobro znaju što znači rješavati stvari na lokalnom nivou i biti u doticaju s ljudima. Očekujem da će i u tom smislu biti konstruktivni i progresivni. Što se tiče Istre, kod nas postoji konsenzus oko samostalnosti naše regije. To je neupitno i siguran sam da će MOST to respektirati. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter