Miletić: Pula treba donijeti strategiju turizma

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Gdje je nestalo pulsko kulturno ljeto, bila je jedna od tema kojom su se bavili gradski vijećnici tijekom aktualnog sata posljednjeg Gradskog vijeća. Naime, vijećnik Janko Žužić ustvrdio je da ove godine u Areni nisu viđeni onakvi programi kakvi su ponuđeni ranijih godina, a posebno je zaželio više opera i koncerata klasične glazbe po uzoru na veronsku Arenu.

Međutim, s njihovim se stavom nije složio gradonačelnik Boris Miletić koji je ustvrdio da je Pula ipak, i ovo ljeto, dala svoj maksimum i pokazala da zna i može pružiti gostima kvalitetne programe, u i izvan Arene.

- Moram istaknuti da godišnje u gradu ponudimo tisuću različitih manifestacija. Dakle, pitanje je što se podrazumijeva pod kulturnim ljetom?! Ako se misli samo na koncerte u Areni, tada moram priznati da su manje izdašni nego prošlogodišnji programi. Međutim, sav ostali program koji se navečer održava širom našeg grada na više lokacija također ulazi u kulturno ljeto i tu doista mislim da ne bi trebao nitko biti uskraćen jer se nudi za svakoga ponešto, ustvrdio je gradonačelnik. Govoreći pak o problemu organiziranja programa u Areni, Miletić je ustvrdio da je riječ doista o najljepšoj otvorenoj pozornici na svijetu, koja, na žalost, ima i svoja ograničenja.

- Prije svega, valja ustvrditi da je nekada bilo daleko više sponzora nego što ih je to danas, vrlo vjerojatno zbog krize koja je zahvatila sve sektore. Osim toga, Arena k'o Arena, može primiti ograničen broj posjetitelja, što zbog tehničkih problema, što zbog ulazaka. Veliki koncerti sa svjetski poznatim i priznatim izvođačima imaju svoju cijenu, i upravo zbog toga Arena otpada u velikom broju slučajeva, jer se iz broja prodanih ulaznica, zbog njihovog ograničenog broja, taj novac ne može dobiti. Kada se pritom uzme u obzir slabiji udio sponzora tada je jasno zašto je manji obim programa u Areni. Mislim da ovdje nedostaje marketing koji bi nadoknadio tu razliku između cijene koncerta i prihoda od prodanih ulaznica, ustvrdio je Miletić.

Naglasio je također da se Pula ne može mjeriti sa Zagrebom, Udinama ili Ljubljanom, gdje se održavaju također brojni svjetski koncerti, ni po veličini, niti po broju stanovnika, ali je Pula ipak napravila iskorak i postala grad festivala i različitih tipova glazbe.

- Pula je postala po tome prepoznata kao destinacija i po broju klikova na tražilicama zauzela sam vrh te pretekla daleko veće i značajnije gradove. Sada se moramo potruditi da posjetitelje tih festivala prihvatimo prijateljski i da se osjećaju dobrodošli jer je to ono što će nam garantirati njihov ponovni dolazak. Također, treba postaviti pitanje kakav turizam želimo, turizam zabave, doživljaja, obiteljski ili zdravstveni. Treba se odlučiti jer moram reći da kao domaćini nismo uvijek prema svima prijateljski raspoloženi. Dakle, kao što smo u Puli donijeli kulturnu i gospodarsku strategiju, tako i u turizmu treba odrediti put i donijeti jedan takav strateški dokument koji će i organizatorima biti orijentir da znaju što u Puli mogu očekivati, ustvrdio je na kraju Miletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter