Miletić: Proračun znači stabilnost, daljnji razvoj grada ali i održivost postignutog standarda

Noć muzeja u Rovinju (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Noć muzeja u Rovinju (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Proračun Grada Pule težak 386 milijuna kuna usvojen je na petoj Sjednici gradskog vijeća sa 17 glasova za, jednim protiv i sedam suzdržanih. Kako je kazao gradonačelnik Boris Miletić riječ je o proračunu koji znači stabilnost, daljnji razvoj grada ali i održivost postignutog standarda, navodeći da je u gradu pokrenut investicijski ciklus što se vidi po brojnim gradilištima u gradu, ali kako oni nisu na štetu društvenog standarda.

Odbijeni amandmani oporbe

No, nisu svi bili zadovoljni proračunom kojega je vijećnicima prezentirala pročelnica za financije Vesna Sajić. U ime Kluba vijećnika SDP-HSU predsjednica Sanja Radolović Gradu je predala dva amandmana na proračun. Njima su zatražili da se sredstva uzeta iz pojedinih odjela prenamjene za dvije stvari - za veće sufinanciranje cijena usluga vrtića i povećanje pomoći pri nabavki udžbenika. Pročelnica Sajić odbila ih je pojašnjavajući da oni nisu u skladu sa člankom 7. Zakona o proračunu te kako bi oni, kada bi se i mogli prihvatiti u ovome obliku, narušili funkcioniranja odjela i njihovih programa i aktivnosti. Iako je Radolović na vijeću podnijela i korigirane amandmane ni oni nisu prošli, iako su ih podržali i vijećnici HDZ-a.

- Grad Pula bi, s obzirom na svoje, prihode trebao izdvojiti više za djecu stoga pozivam da budemo u ujedinjeni u kvalitetnim nastojanjima. Iako podržavam amandmane svojih kolega mi nećemo uvjetovati svoju podršku proračunu prihvaćanjem amandmana, kazao je Mirko Jurkić.  

Na odbijanje amandmana reagirao je oporbeni vijećnik Danijel Ferić (SDP-HSU-SDSS-HSLS) navodeći da se Pula danas ne može pohvaliti izvrsnošću nego prosječnošću te, čak štoviše, zadnjih godina nazaduje.

Prema novom indexu razvijenosti Grad Pula zauzeo je skromno 39 mjesto, a ispred njega su Umag, Poreč, Rovinj, Fažana, Medulin, Bale pa čak i Ližnjan, kazao je Ferić apostrofirajući da se nekada u vijećnici donosio proračun od 500 milijuna kuna što je dovoljan pokazatelj da Pula stagnira. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter