Miletić: Proračun je nepravedan prema Istri i njezinim građanima

Boris Miletić
Boris Miletić

Istarski saborski zastupnici jednoglasno su, bez obzira na stranačku pripadnost, odbacili prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu o kojem se, na prijedlog Vlade, u utorak raspravljalo u Hrvatskom saboru. Zastupnici IDS-a, SDP-a, HSU, HL-a i nezavisni Furio Radin u izjavama za naš list potvrdili su kako neće - što su najavili za saborskom govornicom - podržati proračun jer imaju ozbiljne zamjerke.

Predsjednik i saborski zastupnik IDS-a Boris Miletić naglašava da "u Klubu IDS-PGS-RI nisu zadovoljni prijedlogom državnog proračuna za 2016. godinu."

Ništa novog

- Proračun nastavlja ustaljenju praksu pretakanja iz šupljog u prazno i ne donosi baš ništa novo. Bez obzira na sve predizborne najave, u proračunu nema vizije, nema odlučnosti ni hrabrosti da se donesu odluke koje će pogurati stvari naprijed. Nastavljamo s rezanjem pojedinih stavki za pet do deset posto i tako suštinski ne rješavamo - ništa. Sve će ostati isto kao i proteklih 25 godina - tromi, nazadni i nepravedni centralizirani ustroj države neće se promijeniti, rekao je Miletić i pojasnio: "Iako je kolegama iz vladajuće koalicije riječ 'reforma' donedavno bila svojevrsna mantra, moram, na žalost, konstatirati jednu surovu, ali nepobitnu činjenicu - ovaj proračun je sve samo ne reformski! On nije održiv, nije poticajan, a sasvim sigurno nije ni pravedan, kazao je Miletić.

- Moram konstatirati da je ovaj proračun blago rečeno nepravedan prema Istri i njezinim građanima. Istra sudjeluje u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, međutim, kad se ta sredstva trebaju vratiti građanima Istre, da bi se izgradili kapitalni objekti, iz proračuna se izdvajaju tek mrvice.

Ove godine Vlada namjerava uložiti u Istru, ne računajući subvencije za Bina Istru, nešto više od 60-ak milijuna kuna, što je minimalno u odnosu na onih 800 milijuna kuna viška koje Istra godišnje uplaćuje u središnju blagajnu. Time se građane Istre zakida za temeljne razvojne projekte koji su od velikog značaja za našu regiju, naglasio je Miletić i najavio kako će IDS na proračun uputiti dva amandmana koji se odnose na Opću bolnicu Pula i za pulsko sveučilište.

- Vlada ovim proračunom šalje iznimno lošu poruku svim građanima Hrvatske. Pogledajmo samo jednu, mozda i najvažniju stavku - obrazovanje. Svjesni smo da nedovoljno izdvajamo, želimo društvo znanja pa onda smanjujemo sredstva. To je stašno, komentira SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

- Što se tiče reformi, od njih u proračunu nema niti "r". Ostale su na ušću Neretve. HDZ je prije izbora govorio o programu IFO instituta, Most je postavljao hodogram reformi, ali toga ovdje nema, nestalo je! Kada govorimo o Istri, vraćamo se na staro. U tome je odnos prema sveučilištu u Puli, iako je dio šire slike, posebno zabrinjavajući zbog čega ću amandmanom tražiti povećanje sredstava za naše sveučilište, naglašava Grbin.

Protiv rasprodaje

Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kaže da ne podržava proračun koji je "restriktivan za nacionalne manjine i za mnoge druge segmente populacije."

- Shvaćam da su vremena teška i da se moramo držati određenih kriterija, ali rezanja su selektivna na najosjetljivijim mjestima. S druge strane, poruka koja se šalje smanjenjem inače niskih financija za nacionalne manjine je ružno jasna. Ako ne nastupe bitne promjene, to će biti moj stav i na glasanju, rekao je Radin.

- Nismo zadovoljni s predloženim proračunom jer u uvjetima rasta gospodarstva nije osiguran adekvatan porast mirovina i zato ćemo dignuti ruku protiv proračuna, poručio je zastupnik i predsjednik HSU Silvano Hrelja.

Predsjednica Hrvatskih laburista – stranke rada i zastupnica Nansi Tireli kaže kako ni oni ne podržavaju prijedlog državnog proračuna.

- Proračun je socijalno, radno i ljudski neosjetljiv. Ni po čemu nije reformski. Temelji se na podacima o izvršenju proračuna prošle Vlade. Jedina reforma ide u pravcu još veće marginalizacije socijalno ugroženih i nezaposlenih, dok se proračun misli puniti rasprodajom državne imovine i pomoći iz EU. Što to mislimo rasprodati i imamo li ljudskih i ekonomskih kapaciteta za povlačenje 9,7 milijardi eura, pogotovo u lokalnim sredinama i kod gospodarskih subjekata, napominje saborska zastupnica Tireli. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter